Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkay Ustabaş, Berkin Elvan’ın cenazesine katıldığı gerekçesiyle 9 aydır tutuklu

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş, Berkin Elvan’ın cenazesine katıldığı için 9 aydır tutuklu. 18 Nisan ve 5 Haziran’da görülen iki duruşmada tahliye edilmeyen Ustabaş’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşması 5 Eylül’de Çağlayan Adliyesi’nde görülecek. 

Berkay Ustabaş 5 Ocak 2018’de, Berkin Elvan’ın 11 Mart 2014’teki cenazesine katılmak suçlamasıyla tutuklandı. Ustabaş önce Metris Cezaevi’ne, buradan da Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. 23 Ocak’ta Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’ne nakledilen Ustabaş’a burada işkence yapıldığı iddia edildi. Avukatlarının iddiasına göre Ustabaş, cezaevinde karanlık bir odaya alındı ve kendisine 20 dakika boyunca işkence yapıldı. CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na konuya ilişkin verdiği dilekçede, işkencenin araştırılması ve gereğinin yapılmasını talep etti.

Ustabaş hakkında İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce hazırlanan iddianamede “örgüt üyeliği” ve “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme” suçlamaları yer aldı. Evi basıldığı sırada bulunan şiirli bir poster, suç unsuru olarak iddianameye girdi. Mahkemede Ustabaş’a, Berkin Elvan’ın cenazesinin akşamında nerede olduğu ve “Berkin’in hesabı sorulacak” pankartı sorulurken, sorgu zaptında başka bir pankart yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.