Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Güvenlik Bakanı Ben Wallace: “Skripaller’e zehirli gaz saldırısının arkasında Putin var”

Mart ayında İngiltere’nin Salisbury kentinde eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızını zehirleyen iki şüpheli Rus’un kimliklerinin belli olmasının ardından İngiltere, Rusya üzerindeki siyasi baskısını arttırmaya hazırlanıyor.

Mart ayında Noviçok gazıyla gerçekleştirilen suikast teşebbüsünün şüphelilerin kimliklerini, İngiltere Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası’ndaki bir oturumda açıkladı. Şüphelilerin Ruslan Boşirov ve Aleksander Petrov adındaki iki Rus askeri istihbarat ajanı olduğunu söyledi. Olayın gelişigüzel bir istihbarat servisi çalışması olmadığını söyleyen Başbakan May, Rus askeri istihbarat servisi GRU’un yapısı gereği tamamen devletin en üst kademelerine bağlı çalıştığını ve onlardan habersiz bu tarz bir eylemde bulunamayacağını söyleyip, suikastin arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olabileceğini ima etti.

Ruslan Boşirov ve Aleksander Petrov

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ismini anarak doğrudan sorumlu tutan isim ise İngiltere Güvenlik Bakanı Ben Wallace oldu. BBC’ye konuşan Wallace; bu olayın ucunun “eninde sonunda” Putin’e uzanacağını söyledi. Wallace, ülkenin askeri istihbaratın finansmanının, yönetiminin ve kontrolünün tamamen Putin ve onun hükümetinde olduğunu söyleyerek GRU’nun ilişki ve bağlantılarının Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı üzerinden Kremlin’deki Başkan’ın odasına uzandığını öne sürdü.

Öte yandan; İngiltere’nin şüphelilerin iadesi için Rusya’ya başvuruda bulunmayacağı zira Rusya Anayasası’nın kendi vatandaşlarını başka bir ülkeye iade etmesini yasakladığı öğrenildi.

Suikastin şüphelileri Boşirov ve Petrov’un havaalanında ve Salisbury kentindeki fotoğrafları İngiliz polisi tarafından basına dağıtılırken, şüphelilerin, suikastten 48 saat önce İngiltere’ye havayoluyla geldikleri ve büyük olasılıkla sahte pasaport kullandıkları belirtildi. Şüphelilerin bir parfüm şişesi içerisinde getirdikleri çok zehirli Noviçok gazını Skripaller’in evinin kapısının önüne sıktıkları düşünülüyor. Öte yandan ikili hakkında Avrupa Birliği çapında yakalama kararı çıkarılırken, şüphelilerin suikast girişimi dışında kimyasal silah bulundurmama yasasına muhalefetten de yargılanacakları açıklandı.

Diğer taraftan diplomatik baskı çabalarını arttıran İngiltere bugün, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine alarak Rusya’ya karşı bir tartışma süreci başlatıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise iddialara, “İngiliz basınında yer alan kimlik bilgileri ve fotoğraflar bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor” diyerek cevap verdi.

Ne olmuştu?

Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya Skripal geçtiğimiz Mart ayında Salisbury kentinde Noviçok isimli bir gazla zehirlenmişti. Skripaller bir süre hastanede kaldıktan sonra taburcu edilmişlerdi. İngiltere ve diğer Batılı ülkeler, Noviçok gazının Sovyetler Birliği döneminden bu yana askeri amaçlarla üretildiği gerekçesiyle, en başından bu yana olaydan Rusya’yı sorumlu tutarken, suikastin ortaya çıkmasının ardından ABD, İngiltere ve birçok Batılı ülke, topraklarında bulunan çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etmişlerdi. Rusya ise ısrarla suikastte payı olduğu iddialarını reddediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.