Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’daki aydın suikastlerinin arkasındaki gizemli tarikat: Sanatan Sansta

Annie Gowen, Washington Post’taki haberinde Hindistan’da gerçekleşen suikastlerin arkasındaki gizemli tarikat Sanatan Sansta’yı mercek altına alıyor. Özetle aktarıyoruz:

Katiller gazeteci Gauri Lankeş’i aylarca takip etti. Onu öldürmek için geldiklerinde, Lankeş çalıştığı gazeteden evine yeni dönmüştü.

Gazetecinin ölümü geçen yıl Hindistan kamuoyunu sarsan olaylardan biriydi. Bangalore şehrinde düzenlenen resmi cenaze törenine binlerce kişi katıldı. Törende “Ben Gauri’yim. Hepimiz Gauri’yiz” sloganları atıldı. Pek çok insana göre Lankeş, hükümeti eleştirdiği için Hindu milliyetçisi radikaller tarafından öldürüldü.

Soruşturmayı yürüten polisler, olayın, ilki 2013 yılında olmak üzere diğer 3 seküler entelektüele karşı gerçekleştirilen suikastlerle ilintili olduğu görüşünde. Lankeş’in katillerinin Sanatan Sansta adında, militanlarını Hinduların düşmanı olduğuna inandıkları kişileri öldürmeleri için hipnoz gibi teknikler kullanan, aşırı milliyetçi bir dini tarikatla ilişkili olduğu düşünülüyor. Soruşturmalar sonucunda polis 20’den fazla yazar ve bilim insanının grup tarafından öldürüldüğü sonucuna ulaştı. Dünyanın en büyük demokrasisi Hindistan’da entelektüeller, artan milliyetçilikten ve şiddetten ötürü kaygılılar. Zira Narendra Modi yönetimindeki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi’nin iktidara gelmesiyle Hindistan’da muhalefete yönelik baskılar gittikçe arttı.

27 Ağustos’ta Bombay’da bir konferansta konuşan tarikat üyeleri, suçlamaları reddettiklerini açıkladı: “[Katiller] bizim toplantılarımıza gelmiş, Hindu davasının sadık destekçileri olabilirler, fakat bu onların Sanatan Sanstha’nın bir parçası oldukları anlamına gelmez.”

Karnataka eyaleti başbakanı (ortada) ve üst düzey siyasetçiler Lankeş’in cenazesinde

Diğer cinayetlerle bağlantılar

Lankeş suikasti son yıllarda seküler entelektüellere karşı gerçekleştirilen diğer üç suikastle çarpıcı benzerlikler gösteriyor. 2013’te doktor ve aktivist Narendra Dobholkar da motosikletten yapılan bir saldırıda öldürülmüştü. İki yıl sonra komünist lider Govind Pansare sabah yürüyüşü yaparken, yazar M.M. Kalburgi de evinin kapısını açtığında öldürülmüştü. Pansare cinayetiyle suçlanan sanık bir Sanatan Sanstha üyesi; Lankeş suikastinde kullanılan silah, Kalburgi cinayetinde kullanılanla aynı; Lankeş cinayeti ile ilgili tutuklananlardan biri ise örgütle bağlantılı. Fakat ilginç bir biçimde, bu vakalardaki sanıklardan hiçbiri henüz cezaya çarptırılmadı.

Lankesh’in katilleri kod adları kullanıyorlar ve ayrıntılı günlükler tutuyorlar. Sanıklardan birinin günlüğünde Lankesh’in yaşadığı mahallenin detaylı bir haritası bulundu. Bir başkasında ise öldürüleceklerin bir listesi bulundu. Örgütün elebaşı olduğu düşünülen Amol Kale, geçen mayıs ayında tutuklandı. Kale, suikastçilere silah ve eğitim sağlamakla suçlanıyor. Kale’nin avukatı ise müvekkilinin polis baskısı altında ifade verdiğini, bu yüzden suçlamaların doğru olmadığını savundu.

Lankeş suikasti sanığı 26 yaşındaki işsiz Paraşuram Waghmare polis ifadesinde, Lankeş’i “din uğruna öldürdüğünü” söyledi. Polis Wahmare’nin Kale tarafından azmettirildiğini düşünüyor.

Gizemli bir örgüt

Sanatan Sanstha çoktandır şiddet olaylarıyla suçlanıyor. Grup üyeleri 2008’deki iki bombalı saldırıdan ötürü hüküm giydi ve 2009’da dini bir festivale bombalı saldırı gerçekleştirdi. Devlet yetkilileri 2011’den beri tarikatı yasaklaması için hükümete baskı yapıyor.

Grup Londra’da eğitim gören doktor Jayant Athavale tarafından kuruldu. Athavale kendisinin tanrı Vişnu’nun yeniden vücut bulmuş hali olduğunu, dünyaya Hindistan’da bir “Hindu ulusu” yaratmak amacıyla gönderildiğini iddia ediyor. Athavale erken dönem kitaplarından birinde, şiddeti “dini savaş” için meşru yollardan biri kabul ettiğini yazıyor: “Toplumdaki kötü fikirli insanları öldürmemiz çok önemli. Vatanımız azizlerin vatanı, [burada] anarşiye izin vermemeliyiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.