Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin ekonomik baskıları, Rusya ve Çin’i birbirine yaklaştırıyor: Liderler birlikte pancake bile yaptı

ABD Başkanı Donald Trump’ın hedefe tahtasına oturttuğu Rusya ile Çin arasında son dönemde gözlenen yakınlaşma, Amerikan basınında günün konusu oldu. Washington Post gazetesinde yayınlanan bir haberi, özetle siz okuyucularımıza aktarıyoruz:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin  ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen salı günü, Rusya’nın Pasifik kıyısındaki en önemli şehri Vladivostok’ta yıllık bir konferans kapsamında bir araya geldi. Çin liderinin ekonomik anlaşmalar için yanında bin kadar iş adamını da getirdiği konferansta iki lider, kameralar önünde pancake pişirdi.

Sibirya’da dev tatbikat

Konferansta bu renkli görüntüler yaşanırken, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın bir yansıması olarak Çin, Rusya’nın Sibirya’da SSCB döneminden beri gerçekleştirdiği en büyük askeri tatbikata, 3000 askerle katılıyordu. Bir hafta sürecek tatbikatta 300 bin asker, bin uçak, 36 bin tank ve çok sayıda savaş gemisi yer alacak. 

Rusya ve Çin rutin olarak tatbikatlarda işbirliği yapsa da, Moskova’nın sadece en yakın müttefiklerini dahil ettiği yıllık stratejik tatbikatlarına bu sefer Çin’in de katılması, önemli bir adım olarak görülüyor. Analistlere göre, normalde birbirini askeri tehdit olarak algılayan bu iki ülke, ABD’ye karşı bir cephe oluşturmayı hedefliyor.

Çin Rusya’nın askeri teknolojisi ve deneyiminden faydalanmayı amaçlarken, Çin’i Rusya’nın gözünde en kıymetli yapan nokta ekonomik gücü. Araştırmacı bilim adamı Michael Kofman, Rusya-Çin ilişkilerini şöyle yorumluyor: “Çinliler şu anda Rusya’yı bir tehdit olarak algılamadıkları yönünde açık bir sinyal gönderiyorlar, bu bile ABD’yi çoktan endişelendirmeli. ABD’yle artan gerilimin onları daha fazla Rusya’ya yanaştıracağı mesajını veriyorlar.”

Silah alışverişi tamam ama…

Analistler, Pekin yönetiminin Rusya’yla gelişen ilişkiler sonucunda, Rus askeri teknolojisine, Ukrayna ve Suriye’deki askeri deneyimine daha çok erişim sağlayacağını düşünüyor. Son yıllarda Rusya, Çin’e en gelişmiş silahlarından bazılarını sattı. Bunların arasında hava savunma sistemi S-400’ler ve dördüncü nesil savaş uçakları Su-35’ler de bulunuyor.

Bütün bu yakınlaşmaya karşın çok az insan, iki ülkenin NATO türünden bir ittifaka gireceğine inanıyor; zira kamuoyunda, yakınlaşmanın temel amacının ABD’ye gözdağı vermek olduğu görüşü hâkim. Bağımsız Rus analist Vladimir Frolov, askeri yakınlaşmanın bilerek yazılı hale getirilmediğini, tarafların belirsizlikten faydalandığını söylüyor. Çinli yetkililer de ABD’ye karşı Rusya’yla ittifak konusunda ketum davranıyor. Ancak Şi Cinping’in Vladivostok ziyaretine geniş yer veren Çin basınının heyecanlı bir dil kullanması dikkat çekici.

Washington yönetimini eleştirenler, Trump’ın politikalarının ABD’ye karşı Rusya ve Çin arasında büyük bir ittifak kurulmasına sebep olabileceğini söylerken, ABD Savunma Bakanı James Mattis, Rusya ve Çin’in uzun vadeli bir çıkar birliği içinde olacağına ihtimal vermiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.