Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu’ndan tarihi karar: Macaristan, AB değerlerine tehdit oluşturuyor

Mülteci karşıtlığı, bağımsız medya, STK ve yargıya yönelik saldırılarla suçlanan Viktor Orban Hükümetini yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilecek tarihi oylama sonuçlandı. Macaristan’ın “Avrupa Birliği değerlerine sistemsel tehdit oluşturduğuna” karar veren Avrupa Parlamentosu, tarihinde ilk defa, bir üye devlete karşı Lizbon Anlaşması’nın 7. maddesinin uygulanmasını kabul etti. 
Tarihi oylamada , AP’nin üçte ikilik çoğunluğu Macaristan aleyhinde oy kullandı. Ancak oylama sonucunda Macaristan yaptırımlara hemen maruz kalmayacak. Karar, şimdilik yalnızca kınama niteliğinde. Yürürlüğe girebilmesi için de 28 üye devletin liderlerinin oybirliği ile kararı onaylaması gerekecek; fakat Polonya’nın bu karara karşı oy kullanması bekleniyor. Orban Hükümeti, yönetimini “AB ilkelerine” uyumlu hale getirmediği takdirde; AB Parlamentosu 7. maddeyi uygulayabilir. 
Yaptırımlara kapı araladığı söylenen 7. maddeye göre Macaristan, AB Konseyi’ndeki oy kullanma hakkını geçici olarak yitirebilir. Bu mekanizma, üye devlet “insanlık onuru, özgürlük, demokrasi, eşitlik, hukuk devleti ve insan haklarını” ihlal edecek adımlar attığında yürürlüğe sokuluyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.