Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturyalı gazeteci Max Zirngast, Ankara’da gözaltına alındı

Avusturyalı gazeteci Max Zirngast, salı sabahı düzenlenen operasyonla Ankara’da gözaltına alındı. Zirngast’ın görev yaptığı re:volt adlı derginin Twitter hesabından yapılan açıklamada, gazetecinin sabah saat 05:00’te Ankara’da terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, “Türkiye bütün karşıt sesleri bastırmaya çalışıyor. Bunu başaramayacak!” denildi.

2015 yılında Almanca yayımlanan “Kobanê Kuşatması” adlı kitabının yazarları arasında yer alan Max Zirngast’ın ODTÜ’de akademik çalışmasını yapmak için Türkiye’de bulunduğu belirtildi. Re:volt dergisi, uluslararası haber ajansı Reuters’a e-posta yoluyla yaptığı açıklamada Zirngast ile ilgili olarak, “Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan yazarımız özgürlük ve demokrasi için mücadele eden tutkulu solcu bir aktivisttir” dedi.

Avusturya, gözaltına alınan gazetecinin serbest bırakılmasını istedi

https://twitter.com/RegSprecher_AT/status/1039576625812267009

Zirngast‘ın  Türkiye’de gözaltına alınmasının ardından, Avusturya hükümeti Türkiye’ye çağrı yaptı. Hükümet Sözcüsü Peter Launsky-Tieffenthal, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Avusturya hükümeti Türkiye’yi ya gözaltının gerekçelerinin açıklamaya ya da gazeteciyi derhal serbest bırakmaya davet ediyoruz. Avusturya kayıtsız şartsız basın ve düşünce özgürlüğünün yanındadır. Gözaltına alınan vatandaşımıza Avusturya Büyükelçiliği aracılığıyla destek sağlıyoruz” dedi.

RSF: Zirngast derhal serbest bırakılmalı

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de Zirngast’ın serbest bırakılması için çağrı yaptı. RSF’nin Avusturya’daki şubesi, Zirngast’ın derhal serbest bırakılmasını talep etti. Zirngast’ın gözaltına alınması sonrasında bir açıklama yapan örgüt, “Muhalif siyasi görüşler tutuklama ve sindirme için gerekçe oluşturamaz. Ancak bu, Türkiye’de giderek daha fazla oluyor” dedi.

Jacobin: Demokratik haklar kısıtlanıyor

Zirngast’ın, ABD merkezli Jacobin dergisinin internet sitesinde ise 2015’ten günümüze kadar yayınlanmış 14 adet makalesi bulunuyor. Jacobin’in sitesinde Zirngast, Ankara ve Viyana’da eğitim gören bir siyaset bilimi ve felsefe öğrencisi ve yazar olarak tanıtılıyor.

Jacobin’in Twitter hesabından yapılan açıklamada, “gözaltının demokratik hakların korkunç bir şekilde kısıtlanmasının bir örneği olduğu” belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.