Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski ajan Skripal ve kızını zehirlemekle suçlanan iki Rus’un Rusya Savunma Bakanlığı ile irtibatına dair belge ortaya çıktı

Eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia’yı İngiltere’nin Salisbury kentinde zehirlemekle suçlanan Rus vatandaşları Alexander Petrov ve Ruslan Boshirov’un, Londra’nın iddia ettiği gibi Kremlin adına çalışan kişiler mi yoksa Rusya’nın iddia ettiği gibi sıradan vatandaşlar mı olduğu tartışması sürüyor. Amerikan merkezli araştırmacı gazetecilik portalı Bellingcat ile Rus araştırmacı gazetecilik portalı Insider, Petrov ve Boshirov’un Rusya Savunma Bakanlığı ile bağlantısını ortaya koyan belgelere ulaştıklarını duyurdu.
İngiliz savcılar, bu iki şüphelinin GRU olarak da bilinen Rusya istihbaratı çalışanı olduğu iddiasında. Petrov ve Boshirov ise, İngiliz polisinin Skripaller’in zehirlenmesi öncesi olay yeri yakınlarındaki fotoğraflarını yayınlayıp haklarında tutuklama emri çıkarıldığını duyurmasının ardından Russia Today TV (RT) kanalında yayına çıkarak, Salisbury kentine turistik amaçlarla gittiklerini ileri sürmüşlerdi.
Oysa, Bellingcat ve Insider’ın ulaştığı ikiliye ait pasaport dosyalarında “çok gizli” ibaresi ile altında bir telefon numarası bulunan “bilgi verilmeyecek” notu yer alıyor. İngiliz Observer gazetesi cumartesi günü numarayı aramış ve Rusya Savunma Bakanlığı’na ulaşmış. Ancak santral görevlisi gazetecilerle konuşmayı reddetmiş.
Belingcat ve Insider portalları, ikilinin planlı bir seyahat yaptıkları iddiasının aksine, İngiltere’ye uçak biletlerini son dakikada satın aldıklarını da ortaya çıkardı. Ayrıca ikilinin geçmişlerine dair, 2009 öncesinden hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını da belirtiyorlar. Scotland Yard, Petrov ve Boshirov’un sahte isimler olduğunu, ikilinin gerçek kimliklerinin Rus makamlarınca gizlendiğini düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.