Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Rus ajanı Skripal’in zehirlenmesi olayına karışan iki kişiden birinin Rus askeri doktor olduğu iddia ediliyor

New York Times’ın haberine göre, eski Rus ajanı Sergey Skripal’in İngiltere’nin Salisbury şehrinde zehirlenmeye çalışılması olayına karışan iki kişiden birinin, Rus istihbaratına çalışan askeri bir doktor olduğu öne sürüldü.

Bir grup araştırmacı ve gazeteci, askeri doktorun isminin Aleksander Yevyengeviç Mişkin olduğunu ortaya çıkardı. Gruba göre, Rus istihbaratı tarafından işe alınan Mişkin, Rus Askeri Tıp Akademisi mezunu.

Geçen ay Britanyalı savcılar, hazırladıkları iddianamede Skripal’in evinin etrafındaki kameraların kayıtlarına dayanarak iki Rus ajanının olayla ilgili olduğunu iddia etmişti. Fakat ilgili kişilerin isimleri bilinmiyordu.

Rus yetkililer ise suçlamaları reddetmişti. İddianamenin hazırlanmasından günler sonra ise şüpheli iki ajan, olayın geçtiği yer olan Salisbury şehrine, Kutsal Meryem Ana Katedral Kilisesi’ni ziyaret etmek için gittiklerini ve spor diyetisyenleri olduklarını savunmuşlardı.

 

 Mişkin’e ait olduğu iddia edilen pasaport.

Fakat Bellingcat gazeteci grubu ve The Insider adındaki Rus haber kaynağı, söz konusu kişilerin Rusya ile bağlantılarını açığa çıkardıklarını söyleyerek ajanların pasaport bilgilerini yayınladı. Rapora göre, asıl adı Anatoli Çepinga olan binbaşı 2014 yılında sadece Putin tarafından verilen “Rusya Federasyonu Kahramanı” ödülüne sahip. Ayrıca, gazetecilerin iddialarına göre Mişkin’in resmi ikametgâhı Rus istihbarat servisi GRU ile aynı.

Olaydan yedi ay sonra suikast girişimi hâlâ Rusya ve Batı arasında tartışma konusu. Girişimden sonra Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulandı ve Batı ülkelerinden 150 kadar diplomat sınır dışı edildi.

Eski bir istihbarat binbaşısı olan Skripal, devlet sırlarını Britanya’ya satmaktan ötürü Rusya’da cezaevine konulmuştu. 2010’da gerçekleşen gizli bir ajan değiş tokuşu sırasında ise Britanya’ya geri gönderilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.