Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Solaryum kanser riski taşıyor: “Elde kesin kanıtlar var”

Fransız Ulusal Sağlık Güvenliği Ajansı, solaryum kabinlerinin insanlar için yüksek oranda kanser riski oluşturduğu uyarısında bulunarak, tüm kamu kurum ve kuruluşlarından solaryum merkezleriyle ilgili önlem alınmasını talep etti.

Le Monde’un haberine göre, ajansın ilgili biriminde çalışan Olivier Merckel, AFP’ye yaptığı açıklamada, yapay ultraviyole ışını uygulamasının ya da bununla ilgili araçların satışının durdurulmasını tavsiye ettiklerini söyledi. Ajans 2014 yılında da aynı tavsiyede bulunmuştu. 2013 yılında bu konuda hükümet tarafından çıkarılan düzenlemenin yeterli olmadığını belirten ajans, yapay ultraviyole ışınlarının cilt kanseri riskini artırdığını vurguladı. Merckel “Artık daha fazla bekleyemeyiz, eldeki bilimsel veriler hızla artıyor, şüphemiz yok, elimizde kesin kanıtlar var” dedi.

Fransa’da solaryum merkezlerinin kapatılması 2015 yılından bu yana dermatologlar, tıp akademisi ve senatörler tarafından talep ediliyor. Ancak hükümet bu konuda sadece mevcut düzenlemeyi daha da sıkılaştırmaktan başka bir adım atmıyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi de yapay ışınların kesin olarak kanserojen etki taşıdığının altını çiziyor. Merkeze göre, 35 yaşından önce yapay ultraviyole ışınımını alanlarda ciltte ortaya çıkan tümörler yüzde 59 artış gösteriyor.

Merckel ayrıca, solaryumun cilde hiçbir katkısı olmadığını ifade ediyor. Bununla birlikte solaryumun cildi yaşlandırdığını da ekliyor.

12 bin merkezde 22 bin kişi çalışıyor

Öte yandan durumun ekonomik bir yönü de var. Sadece Fransa’da, 12 bin solaryum merkezi var ve bu merkezlerde yaklaşık 22 bin kişi istihdam ediliyor. Solaryum merkezleri Brezilya ve Avustralya’da daha önce yasaklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.