Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (25): Özgür Karabulut için imza çağrısı, vince çıkan işçilerin zaferi, Genel-İş’ten “Ücretler artırılsın” çağrısı

Vince çıkan işçiler kazandı

Hattat Holding’e ait maden şirketi tarafından işlerine son verilen iki işçi, asansör kulesinde başlattıkları eylemlerini beşinci gününde sona erdirdi.

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Hattat Holding’e bağlı Hema maden şirketinden çıkarılan Serdar Aslan ve Bülent Çevik, şirkete ait 80 metre yükseklikteki asansör kulesine çıkarak eylem başlattı. İşten atılan diğer işçiler ve aileler de vinç üzerindeki işçilere destek için aşağıda eyleme başladı.

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) şirket yöneticileri ile yaptığı görüşmeler sonucu, kulede eylem yapan iki işçinin bütün alacaklarını hesap numaralarına yatırılırken, aşağıda eylem yapan arkadaşlarına da 51 günlük maaşın 2 bin TL’sini hesaplarına yatırılarak geri kalan paraların ise 25 gün içinde ödeneceği taahhüt edildi.

Genel-İş: “Ücretler derhal artırılsın”

DİSK/Genel-İş İstanbul şubeleri, krizin faturasının işçilere ödetilmesine karşı ve kadro hakları için Kadıköy’de basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve Genel Yönetim Kurulu üyeleri, Genel-İş İstanbul şubelerinin başkan ve yöneticileri, belediyelerde çalışan Genel-İş üyesi işçiler, DİSK üyesi sendikaların yönetici ve üyeleri, İstanbul emek ve demokrasi bileşenleri ile siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan açıklamada söz alarak, eriyen ücretler ve hayat pahalılığıyla işçi sınıfı için yaşamanın daha da zorlaştığını belirtti. Krizin bedelini krizi yaratanların ödemesi gerektiğini ifade eden Çalışkan, “Kadro talebi eşitlik talebidir; kadro talebinden asla vazgeçmeyeceğiz. Üyelerimizin ve bu durumdaki tüm işçiler için güvenceli iş ve adil bir ücret mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Artık ücretler faturalara ve kiraya zor yetmekte, temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz halde. Bu hayat pahalılığı koşulları altında işimiz, iş güvencemiz ve insanca yaşamak için mücadele ediyoruz” dedi.

Çalışkan’ın ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu; “İşçi sınıfı borçlu değil alacaklıdır. Ürettiği değerden pay alamayan işçi sınıfı alacaklıdır” diye konuştu.


LabourStart, Özgür Karabulut ve tutuklu inşaat işçileri için imza kampanyası başlattı

Uluslararası sendikal hareketin haber ve kampanya web sitesi LabourStart, Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ve tutuklu 3. Havalimanı işçilerinin serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.  LabourStart tarafından hazırlanan imza metni bakanlığa ulaştırılacak. İmza metni şöyle:

“Sayın Bakan,

İstanbul 3. Havalimanı inşaatında yaşanan işçi hakları ihlallerini ve işçi ölümlerini yakından takip ediyoruz.

Hükümetiniz söz konusu inşaatta; işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamak’, ‘işçi ücretlerinin zamanında yatırılmasını sağlamak’ ve ‘temel sendikal hakları korumak’ gibi konularda birinci dereceden sorumludur. Sizi, tutuklu işçilerin derhal serbest bırakılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve iş cinayetlerinde sorumluluğu olanların cezalandırılması gibi konularda adım atmaya çağırıyoruz.”

https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=3894

Özgür Karabulut’un serbest bırakılması için yurtdışından çağrılar yapılıyor

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini yaptığı açıklamada, yeni havalimanı inşaatında yaşanan sorunların, adli yöntemlerle polis tarafından değil, ancak sendikalar, işverenler ve Hükümet arasındaki müzakerelerle çözülmesi gerektiğini söyledi.

İnşaatta yaşanan olaylara ilişkin bağımsız bir inceleme heyetinin acilen gerekli olduğunu söyleyen  Visentini; “İşçilerin şikâyet ve endişeleri doğru bir şekilde ele alınmalıdır. Uzun vadede, yeni havalimanı sahasında da dahil olmak üzere, Türkiye’de taşeron işçilere, iyi iş, iyi ücretler, uygun iş gücü ve insan hakları güvencesi sağlanmalıdır”  dedi.

Visentini, açıklamasını “DİSK/ Dev Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut ve tutuklu bulunan tüm işçiler derhal serbest bırakılmalı” diyerek sonlandırdı.

Özgür Karabulut’un serbest bırakılması için bir açıklama da Almanya’da faaliyet yürüten IG Bauen-Agrar-Umwelt (IG BAU) Sendikası’ndan geldi. IG BAU Başkanı Robert Feiger, Özgür Karabulut ve tutuklu bulunan işçilerin serbest bırakılması taleplerini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a mektupla ilettiklerini söyledi.

Feiger yeni havalimanı inşaatında çalışan işçiler için büyük bir endişe duyduklarını söyledi. Çalışanların kendilerini kötü çalışma koşullarına karşı savunmalarının hak olduğunu belirten Feiger, “Devletin şantiyelerdeki çalışma koşullarının iyileştirmesi  ve iş kazalarını önlemesi için mümkün olan her şeyi yapmalıdır” dedi.

9 ayda 7 bin 955 işçi zehirlendi

İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi Beslenme Grubu, 2018’in ilk dokuz ayına dair gıda zehirlenmeleri ve işçilerin yeterli-dengeli-sağlıklı beslenmesine dair rapor hazırladı.

Raporda öne çıkan veriler şöyle:

– Türkiye’de son 9 ayda 57 vakada 11 bin 649 kişi gıdadan zehirlendi ve 6 kişi de zehirlenmeden dolayı yaşamı yitirdi.

– Zehirlenen işçi sayısı 7 bin 955 iken, 706’sı ise eğitim için gittikleri kurumlarda zehirlendi.

– Kışlada 54 asker, genelde 890 kişi zehirlenme vakası ile hastanede tedavi edildi.

– 1211 vatandaş da gıda zehirlenmesi yaşadı.

– Zehirlenme vakalarının yüzde 70’i işyerinde gerçekleşirken yüzde 15’i kamu kurumlarında meydana geldi.

–  Zehirlenme vakalarının yüzde 91’i firmalar tarafından temin edilen gıdalardan ve yüzde 9’u ise dışarıdan temin edilen gıdalardan dolayı meydana geldi.

THY’den çıkarılan Hava-Sen üyeleri, işe iade davasını kazandı

Hava-Sen üyesi oldukları için işten çıkarılan 3’ü pilot 8’i kabin ekibinde görevli olmak üzere toplam 11 kişi, Türk Hava Yolları’na karşı açtıkları işe iade davasını kazandı. Bakırköy 11. İş Mahkemesi’nde görülen davada THY, 12 + 4 aylık maaş ödemeye mahkûm edildi.

Mahkeme tarafından açıklanan gerekçeli kararda “Davacının iş akdinin feshi sendikal nedenlerle gerçekleştiğinden 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 25/5 maddesi gereğince” denilerek çalışanların sendikal faaliyetleri nedeniyle iş akitlerinin feshedildiği onaylanmış oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.