Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Esrar Uruguay’dan sonra Kanada’da da yasal oluyor

Esrar, Uruguay’ın ardından Kanada’da da 17 Ekim’de yasal hale geliyor. New York Times’dan Catherine Porter, konuyla ilgili yazısında farklı görüşlere yer verdi.

Esrarın yasallaşması için mücadele eden Cannabis Activist’ten Hillary Black, “Bu, ülke tarihinde, geri dönüp baktığımızda gurur duyacağımız bir gün” diyerek mutluluğunu dile getiriyor.

Yasal hale gelmesine sayılı günler kala, konuyla ilgili tartışılan meselelerin başında, esrarın nerede tüketilebileceği, nereden temin edilebileceği, işyerinde kullanımına ilişkin düzenlemeler, polislerin trafikte sürücüleri denetlerken yapacağı esrar testinde neleri kıstas alacağı gibi konular geliyor.

Kanada’da yapılan kamuoyu yoklamalarına göre ülkede esrarı denemiş olanlar, Kanadalıların yüzde 42.5’ini oluşturuyor; yüzde 16’lık bir kesim ise son üç ayda denediğini söylüyor. Farklı istatistiklere göre de Kanadalı gençler dünya esrar tüketimi sıralamasında birinci sırada yer alıyor.

Bazılarına göre yapılacak düzenlemeler, yalnızca ülke ölçeğinde değil dünyada da ciddi değişikliklere yol açacak. Yasakların tüm dünyada ciddi zararlara yol açtığını savunan Black, esrarın yasallaştırılmasıyla birlikte “ciddi bir sosyal adaletsizliğe el atıldığını” söylüyor.

Toronto’daki Kensington Pazarı’nda açmış olduğu tezgahında (Hotbox Longue) 18 yıldır esrarla ilişkili ekipman satan Abi Roach ise şöyle söylüyor: “Bundan sonra işimiz, ister kullanalım ister kullanmayalım, esrarı hayatın doğal bir parçası olarak görülmesini sağlayacak şekilde yasaları geliştirmek.”

Kimileri ise düzenlemelerin beklenenin aksi yönde bir etki doğurabileceği düşüncesinde. 13 yıldan bu yana esrar kullanımı üzerine çalışmış olan Alberta Üniversitesi’nden sosyoloji profesörü Geraint Osborne “Esrar kullanımında ciddi bir artışa tanık olacağımızı sanmıyorum” diye konuşurken, aynı alanda çalışan Guelph Üniversitesi’nden bir diğer sosyolog Andrew Hathaway’e göre asıl merak edilmesi gereken, düzenlemelerin esrar içicileriyle ilişkilendirilen “barışsever, liberal, hükümet ve şirket karşıtı stereotipi” nasıl etkileyeceği.

Justin Trudeau’nun başa gelişiyle birlikte esrarın yeraltından çıktığının hatırlatıldığı yazıda, 5.3 milyon Kanada doları değerinde hacme sahip yasal olmayan esrar pazarının, yapılan her yeni düzenlemeyle devlet müdahalesine daha açık hale geldiğine, son düzenlemelerle birlikte buna, polis müdahalesi ve vergi alımının da ekleneceği vurgulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.