Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayında son gelişmeler

Suudi yönetimine eleştirel tavrıyla tanınan Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’ndan hiç çıkamadı. Sonrasında Kaşıkçı’nın Suudi rejimi tarafından öldürüldüğüne yönelik iddialar kuvvetlenirken olayın yankıları devam ediyor.

Geçen cumartesi olayın gerçek olması durumunda Suudi yönetimine “ağır cezalar” uygulanacağını söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, aynı gün içinde silah satışını durdurmanın “ABD’nin kendi kendini cezalandırması” anlamına geleceğini belirterek yaptırım beklentilerini boşa çıkardı.

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz: “Tiranlar eninde sonunda günahlarının bedelini öderler”

Kaşıkçı’nın Türkiye vatandaşı nişanlısı, İstanbul Üniversitesi’nde doktora yapan Hatice Cengiz, pazar günü New York Times’ta yayınlanan yazısında nişanlısını “yalnız bir vatansever” olarak adlandırarak, olayın aydınlatılması çağrısında bulundu. Cengiz yazısında şöyle dedi: “Cemal, baskıya karşı çıktı, ama Suudi halkının özgürlük talebini kendi hayatıyla ödedi. Eğer ölmüşse, umarım öyle değildir, bugün binlerce Cemal doğacak. Sesi ve fikirleri, Türkiye’den Suudi Arabistan’a ve tüm dünyaya yankılanacak. Baskı asla sonsuza dek sürmez. Tiranlar eninde sonunda günahlarının bedelini öderler. Sevdiğiniz bu dünyadan ayrıldığında, öteki dünya artık korkutucu veya uzak görünmez. En acı verici olan, onlar gitmişken arkada kalmak.”

İddiaları reddeden Riyad yönetimi pazar günü, yaptırım uygulanması durumunda misilleme tehdidinde bulundu. Suudi Arabistan Resmi Haber Ajansı’ndan yapılan açıklamada “Krallık, kendisine karşı yapılan ekonomik yaptırımlar ya da politik baskı tehdit ve girişimlerini tamamen reddetmektedir” denildi.

Avrupa’dan soruşturma çağrısı

Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya aynı gün yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye ve Suudi Arabistan’ı Kaşıkçı olayına dair “güvenilir bir soruşturma” yapmaya çağırarak, meseleyi “azami ciddiyetle” ele aldıklarını kamuoyuna duyurdu.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da Suudi yönetiminin olaydan sorumlu olduğunun ortaya çıkması durumunda Suudilere “uygun cevabın verileceğini” söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman’dan iki ülke ilişkilerine dair olumlu mesajlar

Türkiye Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud, pazar günü yaptıkları telefon görüşmesinde ortak bir soruşturma komisyonu kurmayı görüştü. Kral Selman, Erdoğan’a teşekkür ederek kimsenin Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerine zarar veremeyeceğini söyledi.

Kaşıkçı’nın kaybolmasından iki hafta sonra devlet başkanları arasında gerçekleşen ilk görüşmeden sonra, iki ülke ilişkilerine dair olumlu mesajların verilmesi dikkat çekti.

Olayın ekonomik yankıları

JP Morgan Chase & Co yatırım bankası CEO’su Jamie Dimon ve Ford Motor Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, bugün, 23-25 Ekim günleri arasında Riyad’da gerçekleşecek Gelecek Yatırım İnisiyatifi konferansından çekildiklerini açıkladı. “Çölün Davos’u” olarak adlandırılan konferanstan çekilen isimler ve şirketler arasında Britanyalı milyarder Richard Branson ve Uber de bulunuyor.

Bloomberg ve CNN medya grupları da konferansa katılmama kararı aldı. Yorumcular, konferansın Suudi yönetimi için bir fiyaskoya dönüşeceği yorumunda bulunuyor.

Suudi Arabistan borsası TASI, pazar günü 264 puan kaybederek yüzde 4 değer kaybetti. Borsadaki 188 hisse senedinden 179’u günü zararla kapattı.

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2018/10/jamal-khashoggi-case-latest-updates-181010133542286.html

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.