Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Critical Threats Project: “Afrika’nın Sahil Kuşağı’nda IŞİD tehdidi yayılıyor”

The American Enterprise Institute bağlantılı Critical Threats Project tarafından yayınlanan “ISIS Affiliate Expands in the Sahel(IŞİD Şubesi Sahil Kuşağı’nda Genişliyor) başlıklı analizde, IŞİD bağlantılı Büyük Sahra Bölgesi İslam Devleti/Islamic State in the Greater Sahara (ISGS) örgütünün, Afrika’nın Sahil Kuşağı bölgesinde, Fransa ve ABD gibi Batılı ülkeler tarafından icra edilen terörle mücadele operasyonlarına rağmen genişleme gösterdiği ve özellikle Kuzey Mali ve Burkina Faso’da etkinliğini artırdığı belirtiliyor.

Söz konusu analizde yer alan tespitler şöyle:

“IŞİD’in Sahil Kuşağı bölgesindeki şubesinin genişlemesi, ABD ve Avrupa’nın mevcut terörle mücadele çabalarının Afrika’daki Selefi-cihadcı hareketin gelişmesini engellemekte başarısız olduğunu gösteriyor.”

Fransa Batı Afrika’da ISGS’ye odaklandı

“2018’de Fransa’nın Batı Afrika’da düzenlediği askeri operasyonlar büyük ölçüde ISGS örgütüne odaklandı.”

ISGS Ekim 2017’den itibaren büyümeye başladı

“ISGS 2015’te, İslami Mağrip El Kaidesi’nden ayrılan grubun komutanının IŞİD liderine bağlılığını bildirmesiyle oluşturuldu. ISGS, Ekim 2017’de Batı Nijer’de ABD-Nijer ortak devriyesine düzenlediği saldırının ardından hızlı bir şekilde büyüdü.”

ISGS, El Zerkavi’nin stratejisini uyguladı

“ISGS’nin büyümesi, Irak El Kaidesi’nin ve daha sonra IŞİD’in kurucusu olan Ebu Musab El Zerkavi tarafından yürütülen eleman devşirmek ve halk desteği kazanmak için etnik çatışmalara girmek ve çatışmaları kötüleştirmek stratejisi sayesinde meydana geldi.”

Operasyonlara rağmen ISGS, Mali ve Burkina Faso’da avantajlar sağladı

“2018’deki terörle mücadele operasyonları ISGS’yi zayıflattı, ancak örgüt Kuzey Mali’de halkın desteğini kazandı ve Burkina Faso’daki Selefi-cihadcı ayaklanmayı tırmandırmaya katkı sağladı. Dahası, ISGS üzerine odaklanılması, örgüte İslami Mağrip El Kaidesi’nin Malili şubesinin Burkina Faso’ya yayılmasına ve Batı’nın terörle mücadelede yerel ortağı anlamına gelen yeni G5-Sahel ortak gücünü Orta Mali bölgesinden çıkarmasına olanak sağladı.”

ISGS gücünü yeniden kazanabilir veya vâris bir grup doğabilir

“ISGS’nin Mali’de büyümesine olanak sağlayan çatışma koşullarındaki devamlılık ya ISGS’nin gücünü yeniden kazanmasına imkan verecek ya da vâris bir grubu meydana getirecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.