Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugün açılışı yapılacak İstanbul’daki yeni havalimanı 2028 yılında tamamlanacak

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk etabının açılışı bugün 16:30’da gerçekleştirilecek. Yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk fazının açılışına birçok üst düzey konuk ve sanatçı katılacak.

BBC Türkçe’den İrem Köker’in haberine göre, İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki çalışmaların planlandığı şekilde tamamlanmamış olması sebebiyle Atatürk Havalimanı’nın da bir süre açık kalması kararı alındı. İlk açıklanan plana göre, Yeni Havalimanı’nın 29 Ekim’de tamamlanmasının ardından, 30 Ekim’den itibaren Atatürk Havalimanı’nda tarifeli uçuşların durdurulması öngörülüyordu. Atatürk Havalimanı’na uçuş gerçekleştiren tüm havayolu şirketlerinin tarifeli uçuşlarının taşınma tarihi 30-31 Aralık olarak açıklandı. BBC Türkçe’ye konuşan havacılık sektöründen bir kaynak, “Şimdilik 30-31 Aralık olarak planlanıyor, ancak 2019 Mart sonu daha gerçekçi bir zaman gibi duruyor’’ açıklamasında bulundu.

THY, Atatürk Havalimanı’ndan taşınma işlemleri gerçekleştirilene kadar Ankara, Antalya, İzmir, Kuzey Kıbrıs ve Bakü’ye yapacağı uçuşları Yeni Havalimanı’ndan gerçekleştirecek. Bu uçuşlarda iç ya da dış hatta bağlantılı uçmak isteyenlere bilet satılmayacak.

Yeni Havalimanı’nın tamamının 2028 yılında tamamlanması öngörülüyor. 4 fazın açılmasıyla 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak Yeni Havalimanı, dünyanın en büyüğü olacak.

31 işçi tutuklu

Yeni Havalimanı işçileri 14 Eylül’de, kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleri sebebiyle toplu iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İşverenlere taleplerini ileten işçilerin koğuşlarına polis ve jandarma tarafından gece yarısı gerçekleştirilen baskında 600 işçi gözaltına alınmış; 30 işçi ve bir sendika başkanı tutuklanmıştı. 31 kişi, ‘‘kamu malına zarar verme’’, ‘‘iş ve çalışma hürriyetinin ihlali’’, ‘‘izinsiz gösteri’’ ve ‘‘polise direnme’’ iddialarıyla suçlanmıştı.

7 Haziran 2014’te temeli atılan havalimanının inşaatı sırasında kaç işçinin öldüğü tam olarak bilinmiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ölen işçilerin sayısını 27 olarak açıklamıştı. Ancak Cumhuriyet’in haberine göre, isimleri bilinen ölen işçi sayısı 39.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.