Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: “Angela Merkel partisinin genel başkanlığına yeniden aday olmama kararı aldı”

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, önümüzdeki aralık ayında Hamburg’da düzenlenecek olan parti kongresinde, genel başkanlığa aday olmama kararı aldığı iddia edildi. Merkel, genel başkanlık görevini 2000 yılından bu yana sürdürüyordu. Bununla birlikte Merkel, genel başkanlıktan ayrılsa da başbakanlık görevini sürdürecek.

Der Spiegel dergisinin internet sitesindeki habere göre; daha önce aralıktaki kongrede aday olacağını açıklayan Merkel’i bu karardan vazgeçmeye iten, dün Hessen eyaletinde düzenlenen seçimlerin sonuçları oldu. Her ne kadar partisi CDU eyalet seçimlerinden birinci sırada çıksa da, bir önceki seçimlere göre yaklaşık yüzde 11’lik bir kayıp yaşamıştı. Alman basınında, CDU’nun üst düzey yetkililerine dayandırılarak verilen haberlere göre Merkel, sonuçların açıklandığı akşamın ertesinde, bu sabahki parti toplantısında aday olmama kararını açıkladı.

CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, mevcut Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Laschet, parti başkanlığı koltuğu için en önemli üç aday olarak görülüyor.

Hessen seçimlerinin galibi Yeşiller ve sağ popülist AfD

Hessen eyaletinde dün düzenlenen seçimlerde, Merkel’in partisi CDU yüzde 27 oy oranıyla galip geldi, ancak büyük oy kaybı yaşadı. CDU’nun federal düzeydeki koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat Parti (SPD) de yüzde 11 oranında oy kaybı yaşayarak yüzde 20’de kaldı. Seçimlerden kazançlı çıkan iki parti ise Yeşiller ve sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partileri oldu. Her iki parti de oylarını yaklaşık yüzde 9’ar artırarak üçüncü ve dördüncü sırayı aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) ve Sol Parti (Die Linke) de Hessen eyaleti parlamentosuna temsilci sokmayı başaran partiler oldu. Seçimlerin ardından eyalette yeniden bir koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.