Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vatikan Rahipler Meclisi’nden reform çağrıları: Kadın ve gençlerin karar süreçlerine katılımı artmalı

Gençlere dair yaklaşık bir ay süren Rahipler Meclisi toplantısı sonrasında geçen cumartesi, Roma Katolik Kilisesi piskoposları, kadın ve gençlerin kiliselerin karar alma süreçlerine daha fazla dahil edilmesi ve katılımının artırılması çağrısında bulundu .

Çağrı, genç Katoliklerin enerji ve kapasitelerini daha çok kullanmalarını sağlamayı ve Kilise’nin katılımcılığı artırarak yenilenmesini öngören planın bir parçası. Papa Francis’e sunulan belge, kadınların kiliselerde karar alma süreçlerine daha çok dahil edilmesi için acil değişimler gerçekleştirilmesini talep ediyor: “Bu, adaletin yüklediği bir görev. Kadınların seslerinin ve görüşlerinin yokluğu, tartışmaları ve Kilise’nin davasını fakirleştiriyor.”

Belgede son yıllarda Kilise’nin itibarını zedeleyen ve gençlerin Kilise’ye bağlılığını olumsuz etkileyen çocuk istismarı olaylarıyla mücadeledeki yetersizlikler de kabul ediliyor. Metinde istismar vakalarını dillendirenler takdir ediliyor ve geçmişteki vakaların pek çoğunun doğru düzgün ele alınmadığı kabul ediliyor. Bazı katılımcılar, bir ay süren toplantılarda ağırlıklı olarak istismar vakalarının konuşulduğunu belirtiyor.

Gey Katoliklerin oluşturduğu New Ways Ministry grubundan Francis DeBernardo ise, “Açıklamalar aynı, eski laflar” diyerek Rahipler Meclisi’nin 34 üyesinden birinin gey olması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, toplantının başında piskoposlara verilen geçici taslakta LGBT ifadesi bulunurken nihai metinde bu ifade geçmiyor.

Her ne kadar nihai metinde Kilise’nin “her türlü ayrımcılığa ve cinsel şiddete karşı olduğu” vurgulansa da bu ifadenin geçtiği bölüm en fazla karşı oyu alan bölüm oldu.

Belgedeki somut önerilerden biri, gençlerden oluşan uluslararası bir danışma kurulu kurulması. Papa Francis’in aşağıdan yukarıya bir kilise vizyonuyla uyumlu olarak, belgede gençlerin Katolik cemaati içinde liderlik rolleri üstlenmeleri, daha güçlü kilise ağları inşa etmek için rahiplerin altında değil, “yanında” çalışmaları çağrısında bulunuluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.