Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Çin ordusu ile ilişkili akademisyenler Batılı üniversitelere sızdı, teknolojik bilgileri ediniyorlar

Çin Halk Cumhuriyeti ordusunun, Çinli akademisyenler aracılığıyla askeri teknolojiler konusunda bilgi edinmek üzere Batılı üniversitelere sızdığı iddia edildi. İddianın sahibi, Avustralya Savunma Bakanlığı destekli Avustralya Stratejik Politikalar Enstitüsü. İngiliz Financial Times (FT) gazetesi de Enstitünün konuya ilişkin çalışmasını haberleştirmiş. Buna göre, son 10 yılda 2500’ü aşkın Çinli akademisyen, Çin ordusu ile organik ilişkileri olduğunu gizleyerek başta İngiltere ve ABD olmak üzere Batılı ülkelerdeki üniversitelere araştırma yapmak üzere kabul edilmişler.

Dahası bu akademisyenler Batılı meslektaşlarıyla ortak çalışmalar yapıp, hem sivil hem de askeri amaçla kullanılabilecek teknolojiler alanında fikir alışverişi ve ortak çalışma için geniş bir iletişim ağı da kurmuşlar. Nitekim FT, Çin ordusuyla ilişkili akademisyenlerin Batılı meslektaşlarıyla ortak imza taşıyan makalelerinde son 5 yılda artış olduğuna dikkat çekiyor. Çinli akademisyenlerin Batılı meslektaşları ile işbirliği/ortak çalışma yaptığı alanlar ise navigasyon teknolojileri, bilgisayar bilimleri ve Sanal Zekâ’ya yoğunlaşmış durumda. Enstitü, ABD’nin istihbarat paylaşımı için İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda ile oluşturduğu “5 Göz” olarak bilinen ortaklığa özel olarak yoğunlaşmış ve Çin ordusunun özellikle bu ülkelerdeki üniversitelere akademisyen gönderdiğine dikkat çekmiş. Konuyla ilgili görüş bildiren Enstitü yetkilileri, Çin ordusunun bilimsel ve teknolojik açıdan dünya standartlarına ulaşma hedefinin Avustralya’nın çıkarlarına uygun olmadığını söylüyor ve devletlerin bilimsel ilerleme ve işbirliği konularında ulusal çıkarları öncelemesi gerektiğini ileri sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.