Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’nın eski istihbarat şefi Maassen’in erken emekliliğe sevk edilmesi tartışmaları bitirmedi

İçişleri Bakanı Horst Seehofer tarafından erken emekliliğe sevk edilmek istenen, Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Dairesi eski Başkanı Hans-Georg Maassen ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Daha önce, aşırı sağcı gruplara karşı toleranslı olmakla suçlanarak tartışmalara neden olan ve bunun sonucunda Anayasayı Koruma Dairesi Başkanlığı görevinden alınarak, daha yüksek bir mevki olan İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı’na getirilen Maassen; Polonya’da meslektaşları ile birlikte katıldığı uluslarlararası bir toplantıda kullandığı ifadelerin kamuoyuna yansımasıyla yine tepki çekmişti. Bunun sonucunda İçişleri Bakanı Horst Seehofer, geçtiğimiz gün, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den, Maassen’in erken emekliliğe sevk edilmesini talep edeceğini açıklamıştı. Seehofer daha önce muhalefet çevrelerince, Maassen’e sahip çıkmakla suçlanıyordu.

Maassen’in emekliye sevk edilmesi kararı koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından memnuniyetle karşılandı. Aynı zamanda Maliye Bakanı olan Olaf Scholz, Maassen ile ilgili kararın “gecikmiş ancak doğru” bir karar olduğunu söyledi.

Polonya’da katıldığı bir toplantıda SPD içerisinde “radikal solcu” bazı güçlerin bulunduğunu söyleyen ve bu kişileri koalisyon hükümetini sabote etmekle suçlayan Maassen’in bu sözlerini “oldukça şaşkınca” diye niteleyen bir başka SPD’li Carsten Schneider ise, “eski daire başkanının böylesine şaşkın bir insan olduğunu hiçbir zaman düşünmediğini” ifade etti.

Diğer taraftan Sol Parti Genel Başkanı Katja Kipping de, Seehofer’in kararının “geç kalmış bir karar” olduğunu ifade etti. Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Robert Habeck ise, sağ popülist AfD ile aynı retoriği kullanmakla eleştirdiği Maassen’in yıllardır komplo teorileri yaydığının anlaşıldığını savundu.

Maassen AfD’ni teklifini reddetti

Öte yandan; Başbakan Angela Merkel’in muhafazakâr Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU) üyesi olan Maassen, Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) lideri Jörg Meuthen tarafından partilerine katılma teklifi almıştı. Die Zeit gazetesine konuşan Maassen, teklifi reddettiğini ve 30 yıldır üyesi olduğu CDU’da kalacağını ifade etti.

Maassen neden hedefteydi? Neler yaşanmıştı?

2012’de başına geldiği Anayasayı Koruma Dairesi Başkanlığı görevinden alınarak, İçişleri Bakanlığı’nda müsteşarlık görevine getirilen Hans-Georg Maassen, ağustos ayında Saksonya eyaletine bağlı Chemnitz kentinde yaşanan aşırı sağcı ve yabancı düşmanı eylemleri hafife almakla eleştiriliyordu. Maassen, kentte bir Alman vatandaşının öldürülmesi sonrasında çıkan olaylarda, bazı aşırı sağcıların göçmenleri kovaladığı görüntülerin internette yayınlanmasının ardından, bunların “bilinçli olarak yayınlanan ve yanlış bilgiler içeren” görüntüler olduğunu savunmuştu. Ancak Dresden Başsavcılığı, Maassen’in aksine, görüntülerin gerçek olduğunu açıklamıştı.

Maassen ayrıca sağ popülist, İslam ve yabancı düşmanı çizgisiyle bilinen AfD yetkilileriyle gizli görüşmeler yapmak ve partinin izlediği aşırı sağcı politikalar nedeniyle Anayasayı Koruma Dairesi tarafından izlemeye alınmaması için nasıl davranmaları gerektiği konusunda taktikler vermekle de suçlanıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.