Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dizel mi benzinli mi? Dizelgate skandalının öğrettikleri

Dizel araçların saldıkları emisyonlarla ilgili ilan edilen değerler ile olması gereken değerler arasındaki uçurumu deşifre eden dizelgate skandalı, ABD firması Volkswagen’in ağır bir cezaya çarptırılmasıyla sonuçlanmıştı. Libération’da yayınlanan araştırma, çevreyi kirletme açısından dizel ve benzinli araçlar arasındaki bariz farkları ortaya koyuyor.

Emisyon Analitik şirketinin kurucusu Nick Molden “İki motor türü arasında bariz bir farklılık var. En iyi performans gösteren dizel araçları test ettiğimizde gördük ki, dizel araçlar benzinli araçlara göre daha az karbondioksit salıyor” diyor. Dizel motorların benzinli motorlara göre bir başka avantajı ise daha etkili olması. Dizel araçlar 100 kilometrede benzinli araçlara göre yaklaşık olarak 1.2 litre daha az yakıyor. Ancak azotmonoksit salımı söz konusu olduğunda roller değişiyor. Molden, benzinlilerle karşılaştırıldığında dizel araçların NO salımının hayli yüksek olduğunu söylüyor.

Bir diğer sivil toplum örgütü Transport & Environnement ise dizel araçların çok daha fazla karbondioksit salımı yaptığını gösteren raporlar sundu. Ancak bu raporlara uygun veriler kullanılmadığı gerekçesiyle itibar edilmiyor.

Dizel motorlara yapılan en büyük eleştiri, havaya insan sağlığına zararlı bazı parçacıklar salması. Bu konuda benzinli araçların da ciddi sorunları var. Dizel ve benzinli araçlardaki karbondioksit salımını denetlemek için Euro 6 normları devreye sokuldu. Ancak norm konulması bu değerlere uyulduğu anlamına gelmiyor. Buna en iyi örnek ise dizelgate skandalı.

Erken doğum kaynaklı 1500 ölüm

2015 yılında ABD’li otoriteler, Volkswagen firmasını ABD pazarında bulunan 11 milyon aracına çevre koruma testlerini aldatacak cihazlar takmakla suçladı. Volkswagen’in kendi dizel araçlarının normalde olması gerekenin 40 katı karbondioksit salımı yaptığı ortaya çıktı. Bu ise insan sağlığını tehdit eden daha fazla parçacık demek.

Dizel araçlardan salınan parçacıkların sadece Fransa’da 43.400 erken doğuma sebebiyet verdiği belirtiliyor. Bu ise çocuk gelişimini doğrudan etkileyen bir unsur. Massachusetts Institute of Technology’deki (MIT) uzmanlar, Volkswagen’in 2008-2015 yılları arasında Avrupa’da sattığı dizel araçlardan salınan parçacıklardan ötürü 1500 erken doğum kaynaklı ölüm olduğunu ifade ediyor.

Sürücü ve sürüş tekniği de önemli bir faktör

Şirket kaynaklı emisyon dışında, sürücüler de sürüş teknikleri ile emisyon miktarını etkileyebiliyor. Motora takılacak bir filtre de bunu sağlayabilir. Öte yandan gidilen yola uygun sürüş biçimi de karbondioksit salımı miktarını artırıp azaltabiliyor. Hatta bu amaçla üretilmiş ve sürücülere en uygun sürüş verilerini sağlayan akıllı uygulamalar da mevcut.

 

 

ABD’de Volkswagen firmasının dahil olduğu dizelgate skandalı, dizel araçların saldıkları emisyonlarla ilgili ilan edilen değerlerin ve gerçekte olan değerler arasında bariz bir farklılık vardı. Volkswagen bu yüzden cezaya çarptırılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.