İngiltere’nin Brexit çıkmazı: Bir itiraz da İspanya’dan geldi

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecinde tarafları temsil eden müzakereciler aylarca uğraştıktan sonra nihayet bir taslak “Çekilme Anlaşması” ile taslak “siyasi bildiri” üzerinde uzlaştı. 26 sayfalık siyasi bildiri, Brexit’ten sonra AB ile İngiltere arasındaki ilişkilerin nasıl seyredeceğine dair temel prensipleri içeriyor ve bağlayıcı değil. 585 sayfalık taslak Çekilme Anlaşması ise, bir sonraki aşamada tüm ülkelerin kendi onay süreçleri ve AB parlamentosunun onay süreciyle devreye girecek; kabul edilirse bağlayıcı olacak.

AB üyesi 28 ülkenin liderleri pazar günü biraraya geldiklerinde, işte bu taslakları görüşüp, onay süreçlerini başlatmak için uzlaşma arayacak.

Çekilme Anlaşması’nın İngiltere parlamentosunda kabul edilmesi olasılığı sıfıra yakın görünüyor. Dahası, anlaşmayı kabul edilemez bulan ülkelerin arasına İspanya da eklendi.

 İspanya Başbakanı Pedro Sánchez itirazını Twitter’dan bakın nasıl duyurdu:

Sánchez’şöyle yazmış: “Theresa May ile yaptığımız görüşme sonrasında pozisyonlarımız birbirine uzak kalmaya devam ediyor. Hükümetim daima İspanya’nın çıkarlarını koruyacaktır. Değişiklik olmazsa Brexit’i veto edeceğiz.”

İspanya Başbakanı’nın tepkisi ve veto tehdidinin sebebi Brexit anlaşmasında Cebelitarık’ın statüsüyle ilgili anlaşmazlığa dair Madrid’in talep ettiği garantilere yer verilmemiş oluşu.

İspanya hükümetinin avukatları, metnin hukuki açıdan muğlak olduğunu ve Brexit sonrasında Cebelitarık’ın statüsünün İngiltere ile AB arasında müzakere edilmesine kapı araladığını savunuyor. Oysa İspanya, meselenin Londra ile Madrid arasında çözülmesi gerektiğinde ısrar ediyor.

İspanya Brexit’e engel olamaz ama Brexit sonrasını bloke edebilir

İspanya’nın güney ucundaki 30 bin kişinin yaşadığı 6,5 kilometrekarelik bu yarımada İngiltere’nin denizaşırı topraklarından biri ve 2006 yılından bu yana özerklik sahibi. Akdeniz’e giriş-çıkışları kontrol eden bir kapı konumundaki bu stratejik kara parçası üzerinde İspanya da hak iddia ediyor. Nitekim Birleşmiş Milletler’e göre de Cebalitarık, “koloni/sömürge” tabiri yerine kullanılan “kendi kendini yönetmeyen bölgeler” kategorisinde. Dolayısıyla İspanya, Brexit sonrasında yarımadanın statüsü ve geleceğinin İngiltere ile karşılıklı varılacak ikili bir anlaşmayla belirlenmesinden yana.

Pazar günü yapılacak zirvede liderlerin taslaklar üzerinde büyük bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. İspanya’nın vetosu tek başına süreci durdurmaya yetmiyor zira İngiltere’nin üyelikten anlaşma ile ayrılabilmesi için Avrupa Konseyi’nde nitelikli oy çoğunluğu (AB nüfusunun yüzde 65’i ve üye ülkelerin yüzde 55’i) yeterli. Avrupa Parlamentosu’nda da onay için de sadece salt çoğunluk aranacak. Ama İspanya, AB ile İngiltere arasında gelecekte yapılması planlanan ticari anlaşmalarına engel olabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.