Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özge Mumcu Aybars ile Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Okulu’nu konuştuk: “İnsanlar gazeteci olmaya korkuyor”

1996 yılında faaliyete geçen Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Okulu (UM:AG), genç gazeteciler yetiştirmeye devam ediyor. Şimdiye kadar 146 mezun veren UM:AG’da Araştırmacı Gazetecilik programının yanı sıra yazarlık, felsefe, sinema gibi kültür sanat atölyeleriyle de eğitim veriliyor. UM:AG’ı Medyascope.tv’ye anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Özge Mumcu Aybars, araştırmacı haberciliğin artık Türkiye’de yapılabilir bir iş olmadığını, bu sebepten insanların gazeteci olmaktan korktuğunu, dolayısıyla programa katılımın da eskisi gibi olmadığını söyledi.

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun öldürülmesinin ardından kurulan ve 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Okulu (UM:AG) genç gazeteciler yetiştirmeye devam ediyor. Ankara merkezli olan ve üç yıldır İstanbul’da, Kadir Has Üniversitesi bünyesinde de faaliyet gösteren UM:AG şimdiye kadar 146 gazeteci yetiştirdi.

Araştırmacı gazetecilik eğitiminin yanı sıra felsefe, sinema gibi kültür sanat atölyelerinde de eğitim veren kurumda, çocuklara yönelik de drama ve matematik atölyeleri bulunuyor. Konuya ilişkin Medyascope.tv’ye konuşan UM:AG Yönetim Kurulu Başkanı Özge Mumcu Aybars, kurumun ana amacının araştırmacı gazeteci yetiştirmek olduğunu belirtirken, açılan diğer atölyelere de şimdiye kadar 7000’e yakın öğrencinin katıldığını ifade etti.

“İnternet haberciliği nefes alma alanı”

Aybars, Türkiye’deki medya ortamında tek sesliliğin hâkim olduğunu, özellikle araştırma haberlerinin davalarla bertaraf edilmeye çalışıldığını, bunun da tüm medya sektörünü ve eğitim veren kurumları etkilediğini belirtti. Yine bu sebeplerden dolayı. araştırmacı gazeteciliğin Türkiye’de yapabilir bir iş olmadığını söyleyen Aybars, insanların gazeteci olmaktan korktuğunu, dolayısıyla UM:AG’a katılımın da eskisine oranla daha az olduğunu ifade etti.

İnternet haberciliğini “nefes alma alanı” olarak tanımlayan Aybars, “Bizden eğitim alan öğrencilerin şu koşullar altında, bu internet siteleri sayesinde işlerini yapabiliyor olmaları çok büyük bir mucize” diye konuştu.

“60’a yakın hoca ve tamamen burslu eğitim”

UM:AG’da ‘Araştırmacı Habercilik’ eğitimi yılda bir dönem yapılıyor ve katılmak isteyenlerin 14 Aralık tarihine kadar programa başvurmaları gerekiyor. Katılımcıların üniversite mezunu olmaları, 25 yaşından büyük olmamaları ve bir basın kuruluşunda bir yıldan fazla çalışmamış olmaları gerekiyor. Tamamen burslu olan programda katılımcılar üst kurul tarafından seçiliyor. Seçilen katılımcılar 360 saatlik bu programda 60’a yakın hocadan eğitim alıyor ve eğitimin ardından  staj yapmak haber kurumlarına yerleştiriliyor.

“Yazarlık ve diğer kültür sanat programlarına 7000’e yakın kişi katıldı”

UM:AG’da Araştırmacı Gazetecilik programının yanı sıra yazarlık, sinema, felsefe gibi atölyeler de faaliyet gösteriyor. Şimdiye kadar bu programlara katılanların sayısı 7000’e yakın. Araştırmacı Gazetecilik programından farklı olarak, bu atölyelere katılımda herhangi bir kriter aranmıyor. Her yaştan insana açık bu kurslar için seçici bir üst kurul bulunmuyor. Bu programlar yılda üç dönem yapılıyor ve katılmak isteyenler ekim, ocak ve nisan aylarında başvuruda bulunabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.