Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da Sarı Yelekliler’in isyanı dinmiyor

Fransa’da akaryakıt zamlarını protesto eden Sarı Yelekliler geçtiğimiz hafta sonu sosyal medya üzerinden organize olarak, Paris’in ünlü bulvarı Champs-Elysées’de eylem yaptı. Le Monde’a göre, Paris’te 8 bin, Fransa genelinde 106 bin civarında Sarı Yelekli toplanırken, gösterilerde 103 eylemci gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Christophe Castaner’in, eylemcilerin Marine Le Pen’in çağrısına uyan aşırı sağcılar olduğunu söylemiş olmasına rağmen sloganlar öyle demiyor. Castaner, eylemlerin ardından düzenlediği basın toplantısında; “Marine Le Pen’in göstericilere Champs-Élysées’ye gelmeleri yönünde yapılan çağrısının ardından kalabalığın arttığını gördük” diye konuşmuştu, Le Pen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Dünya Kupası ya da yılbaşında Champs-Elysées’de toplanabilen Fransızların eylem için de burada toplanmaya hakkı olduğunu söylemişti. 
Geçtiğimiz hafta sonu boyunca Zafer Anıtı’nın çevresinde ateşler yakan ve yürüyüşe devam eden eylemciler polisin tazyikli su ve gözyaşartıcı bomba ile müdahalelerine rağmen bulvarı terk etmedi. Eylemde bulvardaki pek çok dükkan hasar gördü, vitrinler kırıldı, bahçe masaları dağıtıldı. 20minutes gazetesine göre, dükkanları hasar görenler, hükümetin eylemciler karşısında pasif kaldığını düşünüyor. “Gazetenin kulak verdiği bir dükkan sahibi şöyle konuşuyor: “Polis bizden, sandalye ve masalarımızı kaldırma talebinde bulunmadı. Her şey yerinde duruyordu. 11.30 sularında eylemciler geldi. Etrafı yıkıp dökmeye başlayanlar onların arasından çıktı. (…) Henüz kaybımızın tamamını hesaplamadık ama en az 6 bin euroluk mal kaybı var. Üstelik buna terastaki zararlar dahil değil.  (…) Burada olmak için çok büyük kiralar ödüyoruz ancak dün çıkan olaylar sırasında emniyet güçleri pasif kaldı. Bize öyle geliyor ki, devlet işleri oluruna bıraktı. CRS’yle karşı karşıya gelmektense dükkanların zarar görmesini tercih ediyor.”
Liberation’dan Sylvain Mouillard ve Gurvan Kristanadjaja ise hafta sonunda yapılan eylemleri sahadan haberleştirdi. Haberde, ödediği vergilere rağmen fiyatlarda bunun karşılığını görememesinden, çalışma saatlerinin ağırlığına ve işinin yoğunluğuna rağmen asgari ücret almasından, fazla mesai yapmasına rağmen geçinemediğinden, yıllardır tatil yapamadığından yakınan, farklı profillerden pek çok kişinin anlatımına yer verildi. Ancak gazetecilerin aktardığına göre, aralarında Paris dışından gelenlerin de olduğu eylemcilerin esas şikayeti, alım gücünün düşmüş olması.
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cumartesi günü attığı twitte emniyet güçlerini kutlarken “Saldırganlara yazıklar olsun, diğer vatandaşlara ve gazetecilere şiddet uygulayanlara yazıklar olsun, seçimle gelmiş kişilerin gözünü korkutmaya çalışanlara yazıklar olsun, Cumhuriyette şiddete yer yoktur” diye yazdı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.