Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk, müebbet hapis cezasının kesinleştiği gün yurtdışına çıktı

Yargıtay, Metro Holding’in sahibi Galip Öztürk hakkındaki müebbet hapis cezasının infazının devamına karar verdi. 22 yıl önce işlenen cinayetin azmettiricisi olarak yargılanan Öztürk hakkında, 2 yıl önce verilen infazın durdurulması kararı ortadan kalktı. Hakkında henüz yakalama kararı olmayan Öztürk yurtdışına çıktı.

Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe‘nin haberine göre, Metro Holding’in sahibi Galip Öztürk’ün avukatı Tuncay Çaltekin, karardan yeni haberleri olduğunu, müvekkili hakkında yakalama kararının ise henüz çıkarılmadığını söyledi. Öztürk’ün, kararın verildiği gün yurtdışına gittiği belirtildi.

Ne olmuştu?

Galip Öztürk’ün müebbet hapse mahkum edildiği dava, 22 yıl önce işlenen bir cinayetle ilgili. 28 Eylül 1996 sabahı, Kuvvet Köseoğlu isimli kişi Beyoğlu’nda saklandığı evde öldürüldü. Galip Öztürk ile aralarında, Samsun’da yaşadıkları dönemden kalma kan davası olan Köseoğlu’nun öldürülmesi sonrası açılan davada 7 kişi yargılandı. Yargılama devam ederken, cinayeti işleyen Kudret Okumuş, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Okumuş 28 Ağustos 2011 günü Çorum’da tutuklandı. Davaya bakan İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi kararını 8 Ekim 2012 günü verdi. Mahkeme, sanıklar Y. Y., A O., Y. Ö., S. Ş. ve C. K. hakkında delil yetersizliğinden beraat verdi. Mahkeme, Galip Öztürk ile cinayetin tetikçisi Kudret Okumuş’u müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Kararda, Öztürk cinayetin azmettiricisi olarak yer aldı. Mahkemenin kararını Öztürk’ün avukatları temyiz etti. Dosyaya bakan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını 17 Eylül 2014’te onadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Öztürk’ün avukatlarının başvurusu üzerine, onama kararının kaldırılmasını talep etti. Bu aşamadan sonra, dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitti. Kurulun dosyaya ilişkin inceleme süreci devam ederken, Öztürk’ün avukatları müebbet hapis cezasını veren İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Avukatların 19 Eylül 2016 tarihli dilekçesinde yargılamanın yenilenmesi talep edildi. Dilekçede, mahkûmiyet kararını FETÖ’cü hakimlerin kurmaca delillere dayanarak verdiği savunuldu. Mahkeme 30 Eylül’de verdiği kararla, başvuruyu reddetti. Öztürk’ün avukatları bu kez bir üst mahkemeye başvurdu. 20. Ağır Ceza Mahkemesi 11 Ekim’de verdiği kararla, yargılamanın yenilenmesi talebini kabul etti. Bu kararla birlikte, Öztürk hakkındaki infaz kararı da durduruldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.