Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’de gizli bir füze mevzii keşfedildi

ABD ile yürütülen müzakerelerin başlamasından aylar sonra, Kuzey Kore nükleer hırslarından vazgeçmemiş görünüyor. CNN tarafından paylaşılan uydu görüntüleri, Pyongyang yönetiminin uzun menzilli füze mevzilerini genişlettiği ve geliştirdiğini ortaya koydu.

Guardian’da yer alan habere göre, fotoğraflar ülkenin dağlık iç kısımlarında yer alan yeni bir füze mevziine ait. Analistler, konumundan ötürü, mevziinin Kuzey Kore’nin en yeni, nükleer başlık taşıyabilen uzun menzilli füzelerine ait olabileceğini belirtiyor.

Donald Trump ve Kim Yong-un geçen haziran ayında Singapur’daki toplantılarında “Kore yarımadasının nükleer silahlardan tamamen temizlenmesi” konusunda anlaşmaya varmışlardı ve Kuzey Kore lideri de bazı füze mevzilerini kapatmayı önermişti. Kuzey Kore, geçen mayıs ayında bilinen tek nükleer test tesisini, gazetecilerin gözü önünde mühür vurarak kapattığını iddia etmişti.

Ekonomik ambargolar ve geçen yıl boyunca süren telaşlı müzakerelere rağmen Pyongyang, nükleer programını durdurmayı kabul etmedi. Kuzey Kore bir süre önce, adı belirtilmeyen “yeni geliştirilmiş ultramodern bir silahı” denediğini açıklamıştı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden siyaset bilimi profesörü Vipin Narang, Twitter hesabında “Kuzey Kore silahsızlanmıyor ve hiçbir zaman bunu yapacağını söylemedi. Trump’ın bu gelişmelerden iyice haberdar olması gerekiyor. Umurunda bile değil. Kim silahsızlanıyormuş gibi, Trump da ona inanıyormuş gibi yapıyor” dedi.

Trump ve Kim’in 2019’un başında yeniden görüşmesi gündemde

ABD Başkanı Donald Trump geçen cumartesi günü, gelecek yılın başlarında Kim ile tekrar görüşmeyi umduğunu belirtirken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, müzakerelerin ilerlememesinden ötürü ikinci bir görüşmenin şart olduğunu söyledi.

ABD’li yetkililer ambargoların kalkması için Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan tamamen temizlenmesi ve kendisini uluslararası denetime açması gerektiği konusunda ısrarcı. Kuzey Kore devlet medyası ise ABD’nin tavrını “düşmanca” diye niteliyor ve ABD’nin “iyi niyete kötülükle karşılık verdiğini” iddia ediyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.