Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere, varlıklı yatırımcılara tanınan ‘altın vize’ programını durduruyor

İngiliz hükümeti, zengin yabancı yatırımcıların oturum almasını hızlandıran özel vize programını durdurmaya karar verdi. “Tier 1” vizesi, yolsuzluk ve organize suçla mücadele kapsamında bugün (7 Aralık) itibarıyla askıya alınıyor. The New York Times’da yer alan habere göre İngiltere Göç Bakanı Caroline Nokes, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kurallara uymayan ve sistemi kötüye kullanan insanlara müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

Kimler ‘altın vize’ alabiliyordu?

2008 yılında yürürlüğe giren “Tier 1” vizesi, İngiltere dışında yaşayan varlıklı insanların ülkeye yatırım yapmalarını sağlamayı amaçlıyordu. Bu vize programı sayesinde geçtiğimiz 10 yılda Londra’ya küresel çapta milyarlarca sterlin nakit akışı sağlandı. “Tier 1” vizesi, Rus oligarklar, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden varlıklı insanlar arasında hayli popülerdi.

‘Altın vize’ alabilmek için İngiltere’ye en az 2 milyon sterlin yatırım yapmak gerekiyor. İngiltere bonolarına, hisse sermayesine veya şirketlere yapılan bu tür bir yatırım, yatırımcıların beş yıl içinde daimi oturum almalarına olanak sağlıyor. Oturum alma süresi, yatırımın miktarı arttıkça kısalıyor.

Yolsuzlukla mücadele planının bir parçası

2014 yılından itibaren altın vize başvurularının sayısının artması, programa dair eleştirilerin de sıklaşmasına sebep oldu. İngiltere Göçmenlik Danışma Kurulu, 2014 yılında planın sınırlı ekonomik faydalar getirdiğini belirten bir rapor hazırladı. Bu raporda, yatırımcıların çoğunun sabit faizli kredi almayı tercih ettiği, yani ülkeye yatırım yapmak yerine devletin parasını etkili bir şekilde ödünç aldığı ifade ediliyor.

Öte yandan İngiltere Ulusal Suçlar Dairesi’nin tahminlerine göre başta Rusya, Nijerya, Pakistan ve Uzakdoğu olmak üzere, dünyanın pek çok yerinden her yıl 100 milyar sterlin değerinde “kirli para” İngiltere’ye aktarılıyor.

İngiltere hükümeti, bu tür ciddi yolsuzluk ve kara para aklama suçlarıyla mücadele etmek için Ocak 2018’de Açıklanamayan Servet Kararı’nı (Unexplained Wealth Order-UWO) yürürlüğe soktu. Altın vize programının askıya alınması da bu mücadelenin bir parçası.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.