Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli yolsuzluk şüphelisi 11 yıl saklandığı Yeni Zelanda’dan Çin’e geri döndü

Reuters’in Xinhua Haber Ajansı’na dayandırdığı haberine göre; yolsuzlukla suçlanan Çinli eski otomotiv şirketi yetkilisi, Çin’in yoğun çabaları sonucunda 11 yıldır saklandığı Yeni Zelanda’dan teslim olmak için ülkesine döndü.

Yurtdışına kaçan yolsuzluk şüphelilerini ülkeye geri getirmek, Devlet Başkanı Şi Cinping’in yolsuzlukla mücadele politikasında önemli bir yer teşkil ediyor.

Pekin son yıllarda, şüphelilerin ailesini araya sokmak, onların kişisel bilgilerini ve adreslerini açıklamak gibi yöntemlerle bu yöndeki çabalarını şiddetlendirdi.

Bazı Batılı ülkeler, hak ihlalleri yüzünden Çin’in yasal sistemine şüpheyle baktıkları için şüphelileri iade etmekten kaçınıyor.

Xinhua Haber Ajansı geçtiği haberde, Eski Otomobil Üreticileri Birliği Genel Müdür Yardımcısı Kiang Lei’nin iadesi, ülkenin güçlü yolsuzlukla mücadele kurumları ve Yeni Zelanda makamlarının iş birliği sonucunda gerçekleştirildiğini açıkladı.

Reuters’a gönderilen bir e-postada Yeni Zelanda Adalet Bakanı Andrew Little, Kiang’ın aslında iade edilmediğini söylerken konu hakkında daha fazla açıklama yapmadı.

Yeni Zelanda polisi, Kiang’ın, şüphelinin avukatının da mevcut olduğu Çinli yetkililerle yapılan görüşmeler sonucu geri döndüğünü ifade etti.

Polis sözcüsü, “Kiang Lei, kendisi, avukatı ve Çinli makamlar arasındaki bir anlaşmanın ardından Çin’e kendi rızasıyla döndü” dedi ve Yeni Zelanda polisinin görüşmelerde bir taraf olmadığını fakat görüşmelerden haberdar olduğunu da ekledi.

Interpol, Çinli savcıların talebi üzerine Ağustos 2007’de Kiang için kırmızı bültenle arama kararı çıkarmıştı. Aynı yılın nisanında ise Kiang Yeni Zelanda’ya kaçmıştı.

Xinhua’ya konuşan ismi açıklanmayan bir yetkili, olayın Çin’in nerede olursa olsun tüm yolsuzluk şüphelilerinin iadesindeki kararlılığını gösterdiğini söyledi.

2017’de aralarında 347 yolsuzluk şüphelisi olmak üzere 1300 firari, daha hafif cezalar alma vaadiyle Çin’e dönmeye ikna edildi. Bunun sonucunda 980 milyon yuan (142 milyon dolar) değerinde yasadışı varlığın ülkeye geri dönüşü de sağlanmış oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.