Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD yetkilileri bugün Taliban ile masaya oturuyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban temsilcileriyle bir araya geliyor. Bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleşecek görüşmeye Suudi Arabistan ve Pakistan’dan da yetkililer katılacak. Görüşme, Afganistan’da 17 yıldır devam eden savaşı sonlandırmak için yapılacak müzakereler kapsamında gerçekleştiriliyor. Müzakerelerin ilk iki etabı, Taliban’ın temsilciliğinin de bulunduğu Katar’da gerçekleştirilmişti. 

ABD Özel Temsilcisi, Afganistan kökenli Halilzad, Taliban ile birlikte Afganistan, Pakistan ve bazı Ortadoğu ülkelerinin hükümetleriyle son zamanda yoğunlaşan bir diplomasi trafiği içinde. Pakistan Başbakanı Imran Khan açıklamalarında, Halilzad’ın Pakistan’dan Taliban’ı masaya gelmek için ikna etmesini istediğini belirtmişti. Müzakerelerin başlamasıyla birlikte anlaşmanın Nisan 2019’da Afganistan’da gerçekleşecek başkanlık seçimlerinden önce yapılması hedefleniyor.  

Afganistan’da savaş başlamadan önce 1995–2001 yılları arası hüküm süren Taliban, olası ateşkes ve kalıcı barışın sağlanabilmesi için ülkedeki yabancı tüm askerlerin Afganistan’dan ayrılmasını şart koşuyor.

Taliban, 2001 yılından bu yana ABD, NATO ve Afgan güvenlik güçleriyle savaşmaya devam ediyor. Başkan Donald Trump uzun süredir Pakistan hükümetini ABD’den milyarca dolar alıp, savaşın sonlandırılması için hiçbir şey yapmamakla suçlarken, Pakistan Başbakanı Khan, savaşın en büyük yükünü kendilerinin çektiğini ve ABD’nin verdiği 20 milyar dolarlık desteğin cüzi bir miktar olduğunu söylüyor.

Afganistan savaşı boyunca 1 trilyon dolara yakın para harcayan ABD ayrıca, bu savaşta 2 bin 400 askerini kaybetti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.