Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD yönetimi Türkiye’ye Patriot füzelerinin satılmasına onay verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamayla; Türkiye’ye Patriot hava savunma sistemlerinin satılmasına onay verdiğini duyurdu. Satışın gerçekleşebilmesi için ABD’nin Kongresi’nin de onay vermesi gerekiyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Pentagon, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye 80’i Patriot olmak üzere 140 adet 3.5 milyar dolar değerinde füze satılması teklifini onayladı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre; yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3.5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış konusunda bugün Kongre’yi bilgilendirdi” denildi. Satış paketi ayrıca fırlatma istasyonu ve radar seti gibi çok sayıda destek ekipmanını da içeriyor.

Açıklamada ayrıca; “Hava ve füze tehditleri ile başka saldırıları caydırma kabiliyetine sahip güvenli bir Türkiye, NATO ve Avrupa kıtasında barış ve istikrarı sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu hava savunma sistemlerinin satışının gerçekleşebilmesi için, ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Senato’dan satış kararına onay çıkması gerekiyor.

ABD’den yapılan açıklamada; Patriot hava savunma sisteminin teknik bilgilerinin Türkiye’yle paylaşılıp paylaşılmayacağına dair bir bilgi verilmedi. ABD daha önce, Patriot füzesiyle birlikte teknik bilgileri de talep eden Türkiye’nin bu isteğini reddetmişti. Bunun üzerine, Türkiye’nin NATO üyesi olmayan bir ülke olan Rusya’yla, Patriot füze sistemlerinin ikamesi olarak görülen S400 füze sistemini satın alma konusunda anlaşma sağlaması, Türk-Amerikan ilişkilerinde son dönemde yaşanan gerilim konularından bir tanesini oluşturuyordu. ABD, 2015 yılından bu yana Türkiye’nin hiçbir silah alım talebini kabul etmiyordu. 

Rusya’dan satın alınan S400 füzelerinin 2019 yılı içerisinde Türkiye’ye ulaşması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı birçok açıklamada, Rusya ile yapılan anlaşmanın kesinleştiğini ve S400 alımı konusunda herhangi bir değişiklik olmadığını dile getirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.