Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya 2.5 yıl hapis cezası verildi: “Eninde sonunda asıl suçlular yargılanacak”

Terör örgütü propagandası suçlamasıyla yargılanan TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Geçen hafta da Prof. Dr. Gençay Gürsoy’a 2 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. Fincancı’nın dava dosyasına yeni deliller eklenerek verilen karar istinafa taşınacak.

Barış bildirisini imzaladığı için “terör örgütü propagandası” suçundan yargılanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Fincancı’nın dosyasına eklenen deliller arasında TİHV’nin Cizre raporu da bulunuyor.

Hapis cezası kararına dair konuşan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 
“Ben bu kararın ödül olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz gerçeklerle yüzleştirmeye çalıştık. Heyet yüzleşemedi ve yüzleşememelerini de bize ceza olarak vermeye devam ediyorlar. O nedenle demek ki yerini buluyor, demek ki can acıtıyor. Amacımız da budur zaten. Eninde sonunda asıl suçlular yargılanacak. Aslında o asıl suçlular, zaten bizim nezdimizde çoktan yargılandılar” dedi.

Çağlayan Adliyesi’nde görülen davanın karar duruşmasına HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Nejdet İpekyüz, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, TİHV İzmir, Ankara, Cizre, Van, Diyarbakır ve İstanbul şube temsilcileri ile çok sayıda akademisyen katıldı.

“İşimin bir parçası”

Duruşma savcısı Can Tümer Keriş mütalaayı tekrarlarken, Fincancı davaya eklenen Cizre raporuyla ilgili “Sizin beni Google’layarak bulduğunuzu tahmin ettiğim ve suç unsuru gibi göstermeye çalıştığınız Cizre ön inceleme raporumuzu da beyanımda zaten alıntılamış, inceleme sırasında bulduğum çocuk kemiğinin fotoğrafı da dâhil, birkaç kez ‘ceset fotoğrafı’ diye rahatsızlığınızı ifade ettiğiniz fotoğraflarla o dönemde yaşananları aktarmaya çalışmıştım. Size rahatsızlık veren o görüntüler benim işimin bir parçası, ama sizin de işinizin parçası. Öyle olmalı! Burası bir Ağır Ceza Mahkemesi, dolayısıyla benim 4 Ekim’de yapmış olduğum sunum bir suç duyurusu niteliği taşımalıydı sizin için” dedi.

Beraat talep eden Fincancı, “Bu topraklar ağır acıların yaşandığı topraklar. Biz burada bugün yüzleşememenin acısını görüyoruz. Bugün 19 Aralık; bundan 18 yıl önce cezaevlerine saldırılıp ‘Hayata Dönüş operasyonu’ yapıldı. 40 yıl önce Maraş katliamı yapıldı. Bunlarla yüzleşmeyi başardığımızda bu yargılamaların utanç belgesi olacağını düşünüyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Emile Zola’nın dediği gibi ‘Asıl ben itham ediyorum’” diye konuştu.

Mahkeme daha sonra kararını açıkladı ve Fincancı 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.