Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararına tepkiler

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’e karşı savaşın kazanıldığını öne sürerek dün, Suriye’nin kuzeyindeki 2 bin ABD askerinin çekileceğini açıkladı. Ani gelen karar çekilmenin nasıl ilerleyeceği konusunda arkasında pek çok soru işareti bırakırken, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon karara temkinli yaklaşmıştı. ABD’nin Suriye’deki müttefikleri Fransa ve Birleşik Krallık da IŞİD’in henüz temizlenmediğini savunarak Trump’ın kararına karşı çıktı.

Pentagon ne dedi?

Bu gelişmelerden kısa süre önce Amerikan medyasında “isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara” dayandırılan haberlerde, Beyaz Saray’ın Suriye’deki Amerikan askerlerini geri çekme kararı aldığı ve kararın Suriye’de bulunan 2 bini aşkın personelin tamamını kapsadığı kaydedilmişti. Sözcü Sarah Sanders’ın basın toplantısından hemen sonra ise Reuters, ismi açıklanmayan bir yetkilinin ağzından, Suriye’deki tüm Dışişleri Bakanlığı personelinin 24 saat içinde ülkeyi terk edeceğini ve ABD askerlerinin de önümüzdeki 60 ila 100 gün içinde geri çekilmesinin beklendiğini duyurdu. 

Haberi doğrulatmak üzere Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’a yönelen gazeteciler ise aradıklarını bulamadı. Gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan bakanlık sözcüsü Rob Manning, Beyaz Saray kaynaklı haberleri yalanlamadı ancak “Şu aşamada, bölgedeki ortaklarımız ile beraber ve onlar aracılığıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyerek, doğrulamış da olmadı. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de 10 gün önce, IŞİD ile mücadelede hâlâ yapılması gereken çok iş olduğunu kaydetmişti. 

ABD Başkanı Trump ise, daha önce de birkaç kez askerlerin geri çekileceğine dair duyurular yapmış, ancak her defasında Pentagon’daki güvenlik bürokrasisinin aksi yönde telkinleri ile geri adım atmıştı.

Beyaz Saray’ın son çekilme duyurusu, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde, Fırat nehrinin doğusundaki YPG birliklerine yönelik harekat başlatacağını, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ağzından bir kez daha tekrar etmesinin ardından geldi. Nitekim Wall Street Journal gazetesi de, Başkan Trump’ın askerleri çekme kararını salı akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında aldığını yazdı. Buna karşılık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta YPG’ye yönelik bir operasyonun birkaç gün için başlayacağını söylemesinin ertesinde, ABD Savunma Bakanlığı yazılı bir açıklama ile bu tür bir “tek taraflı” adımdan rahatsızlık duyacaklarını ve “kabul edilmez” addedeceklerini bildirmişti.

Kürtler ne diyor?

IŞİD’e karşı operasyonlarda aktif rol alan YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kararı tepkiyle karşıladı ve ABD’nin kendilerini yalnız bıraktığını savundu.  

SDG açıklamasında, “IŞİD’e karşı savaş henüz bitmedi ve IŞİD henüz yenilmedi” denildi. Ayrıca herhangi bir çekilmenin “[Kürtler’i] iki düşmanı arasında bırakarak bölgede siyasi ve askeri bir boşluk yaratacağı” da açıklamada yer alan ifadeler arasında.

Diğer ülkelerden tepkiler

İsrail’den gelen açıklamada “ABD’nin bölgede farklı yollarla etkin olabileceğini” fakat “çekilme takvimini, nasıl yapılacağını ve [İsrail’e] etkilerini” değerlendireceklerini söyledi.

Rusya ise memnuniyetle karşıladığı kararın “Suriye’de siyasi uzlaşma için umut verdiğini” açıkladı. Rusya çoktandır ABD’nin bölgedeki varlığının barışın önünde bir tehdit olduğunu savunuyordu.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı’ndan gelen açıklamada ise IŞİD’in hâlâ temizlenmediği ve hâlâ “gayet hayatta” olduğu ifade edildi

Birleşik Krallık Hükümet sözcüsü ise gelişmelerin “Global Koalisyon’un ve operasyonların bittiğini işaret etmediğini” savunarak Birleşik Krallık’ın IŞİD’in yenilmesi amacına bağlı kalacağını dile getirdi.

Fransa’dan da aynı minvalde bir açıklama geldi. Reuters’in bildirdiğine göre Fransız yetkililer, IŞİD’in sahada hâlâ bir tehdit olduğunu, IŞİD’le savaşmak için sahadaki mevcudiyetlerini koruyacaklarını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.