Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Der Spiegel’in gözde muhabirinin ödüllü haberleri asparagas çıktı

Alman dergisi Der Spiegel’in ödüllü muhabirlerinden Claas Relotius’un çok sayıda yalan habere imza attığı ortaya çıktı. Yalan haber skandalını derginin kendisi ifşa etti.

7 yıldır Der Spiegel’de muhabirlik, son bir buçuk yıldır da editörlük yapan 33 yaşındaki Claas Relotius’un, en az 14 haberde hayali hikayeler ve karakterler uydurduğu saptandı.

Skandalı ortaya koyan uzun bir makaleye yer veren Der Spiegel dergisi, durumun “şok edici” olduğunu yazarken okuyuculardan ve yalan haberlere konu olan kişilerden özür dilendi. Dergiye çeşitli konularda 55 makale yazdığı belirtilen Relotius’un suçunu kabul ettiği ve dergideki görevlerinden istifa ettiği duyuruldu.

Relotius’un neden olduğu skandalı ise birlikte haber yaptığı Juan Moreno isimli meslektaşı ortaya çıkardı. Meksika-ABD sınırında yaşananları ele alan haberde; röportaj yaptığını iddia ettiği kişilerin, aslında Relotius’u hiç tanımadıklarını fark eden Moreno, dergi yönetimini durumdan haberdar edince, skandalın boyutları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Der Spiegel dergisi, kendi çalışanlarından ve bağımsız kişilerden oluşan bir komisyon kurarak Relotius’un kaleme aldığı makaleleri incelemeye başladı.

Der Spiegel’in bildirdiğine göre; çalışma arkadaşları tarafından çalışkan, sempatik, başarılı ve cana yakın bir kişi olarak tanınan Relotius, suçunu kabul edip pişman olduğunu dile getirdi. Avusturya’nın Heute gazetesinin haberine göre Relotius, üzerindeki başarı baskısının kendisini haberlere manipülasyon katmaya zorladığını savunarak şunları söyledi: “Bunların hepsi başarısızlık karşısındaki kaygı yüzündendi. Başarılarım arttıkça üzerimdeki başarısız olmama baskısı da bir o kadar arttı.”

Başarılı bir gazeteci olarak bilinen Relotius’un bazıları uluslararası çapta çok sayıda ödülü bulunuyordu.

Öte yandan Der Spiegel, Relotius’un Alman basınındaki başka bazı kuruluşlar için de haber yapmasından dolayı bu kuruluşları da yalan haberlere karşı uyardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.