Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enflasyonla ucuzlayan estetik cerrahi cenneti: Venezüela

BBC Mundo’nun haberinden alıntıdır.

25 yaşındaki Panamalı Emilce Garcia, 19 Kasım günü bavulunda bir yığın soru işaretiyle Maracaibo Havaalanı’na indi. Büyük bir krizin içinden geçen bu ülkeye hiç ayak basmamıştı.

İki gün sonra kendisini ameliyat edecek doktoru sadece telefon görüşmelerinden tanımasına rağmen, planlanan estetik ameliyat yine de gerçekleştirilecekti.

Önceden aynı doktor tarafından ameliyat edilen dört arkadaşı, Emilce’yi sırtı, karnı, kalçaları, kolları ve boynundan yağ aldırmaya teşvik etti. Emilce arkadaşlarının aksine, 885 kilometre ötedeki “karmaşık, kasvetli ve karanlık” olarak bilinen Maracaibo şehrine uçmak için vize almak zorunda kaldı.

Yedi gün süren ziyaretinde Emilce, deneyimli -ve düşük maliyetli- Venezüelalı bir doktorun elleri altında güzelleşme hayalini gerçekleştirdi.

Dünyanın en yüksek enflasyon oranı Venezüela’yı estetik ameliyat olmak isteyen çok sayıda yabancı için bir cazibe merkezine dönüştürmüş durumda. Çok uygun bir fiyata hem de.

Emilce şaşkınlık içinde “Böyle bir şeyle karşılaşacağımı hiç düşünmemiştim. Sonuç mükemmel” diyor. Emilce ayrıca, gelecekte herhangi bir yeni dokunuş için geri dönebilecek olmaktan da mutluluk duyuyor.

Yabancı patlaması

Venezüela dünyada en çok estetik ameliyat gerçekleştirilen 20 ülke arasında.


Venezüela’nın batısındaki en ünlü estetik cerrahlarından Ramon Marin, lüks ve son teknoloji aletlerle donatılmış muayenehanesini göstererek son yıllarda Miami, Kolombiya ve Panama’dan gelen müşteri sayısında ciddi artış olduğunu belirtiyor:

“Pazartesiden cumartesiye kadar günde en az bir ya da iki yabancı hastayı ameliyat ediyoruz. Müşterilerimizin yarısı yurtdışından geliyor. Yabancı müşteriler olmasa ayakta kalamazdık.”

Bir göğüs büyütme ameliyatının maliyeti Venezüela’da 2 ile 3 bin dolar arasındayken bu rakam Kuzey Amerika ve Avrupa’da 8 ile 15 bin dolar arasında.

Venezüela Estetik Cerrahi Birliği Başkan Yardımcısı Gladys Chow, yabancı müşterilere doktorlarının sertifikalı olup olmadığını kontrol etmeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Fakat Birlik Sözcüsü 18 yıllık cerrah Carlos Moreno, hastaların ülkeye Venezüelalı doktorlara güvendikleri için geldiklerini ve sahip oldukları tek şey olan güveni kaybedemeyeceklerini söylüyor.

Doktorlar son teknoloji cihazlar kullandıklarını ve malzemelerin yüzde 90’ının ithal olduğunu belirtiyor. Fakat Venezüela’yı istisnai kılan ne bu ekipmanlar ne de barınma ve ulaşım hizmetleri. Ajanslar bunların dışında müşterilerine koruma hizmeti de sağlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.