Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Susuzluktan ölen 7 yaşındaki göçmen kızın ailesinin avukatları sınır devriyelerini suçluyor

Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşmak üzere yola çıkan göçmen kafilesiyle sınırı geçen 7 yaşındaki Jakelin Caal, susuzluktan hayatını kaybetmişti. Ailenin avukatları, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı’nın iddialarının aksine, kız ve babası Nery’ye, diğer 161 göçmenle birlikte tutuldukları Sınır Muhafızı tesisinde sekiz saat boyunca su verilmediğini iddia ediyor.

Avukatlar ayrıca, Sınır Devriyesi’nin, 8 Aralık günü kızının ölümünden saatler sonra babaya imzalaması için İngilizce gönüllü geriye dönüş belgeleri verdiğini söyledi. Bu, ABD’li yetkililerin kederli babayla bir anlaşmaya varmaya çalıştıkları ihtimalini güçlendirdi.

Ailenin dört avukatından biri olan Christopher Benoit “Bildiğimiz ve müvekkilimizin de net olduğu şey, ne kendisine ne de kızına sekiz saat boyunca su verilmediği” dedi.

Sınır Devriyesi ise küçük kızın karakola gelmeden önce günlerce bir şey yiyip içmediğini ve avukatların iddialarının tam aksine, aileye yiyecek ve içecek sağladığını savunuyor. 29 yaşındaki baba Nery Caal ise kızının buraya gelmeden önce gayet sağlıklı olduğunu, karakolda yiyecek olarak sadece bisküvi bulunduğunu dile getirdi.

Caal ailesinin avukatları, Anavatan Güvenliği Departmanı Genel Müfettişi tarafından yürütülen mevcut soruşturmanın yetersiz olduğunu öne sürerek bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu.

Avukat Lynn Coyle, çok sayıda çocuklu ailenin gelmesine rağmen Sınır Devriyesi’nin neden daha fazla tıbbi personel sağlamadığını soruyor. ABD’li yetkililer, o gece görevde olan dört muhafızın hiçbirinin ileri derece tıbbi eğitim almadığını söyledi.

Coyle “Hazırlıklı olmalıydılar. Sistemik bir hatadan bahsediyoruz. Asıl parmak basmak istediğimiz yer burası” dedi.

Acılı babaya İngilizce belgeler imzalatılmış

Avukat Enrique Moreno, Sınır Devriyeleri’ni baba Nery’nin üzüntüsünü suistimal etmekle suçladı: “Jakelin’in ölümünden sonra 48 saat içinde, hâlâ kızının yasını tutan babaya İngilizce belgeler imzalatılmış. Bu adalet ve ahlak kurallarına aykırı bir şey.”

Moreno, babanın hangi belgeleri imzaladığını hatırlamadığını ve yetkililerin belgeleri avukatlara vermediklerini söyledi. Nery Caal’in anadili Maya dilleri ailesinden Q’eqchi, ikinci dili İspanyolca ve hiç İngilizce bilmiyor.

Sınır Devriyeleri süreci hızlandırmak için çoğu zaman göçmenlere gönüllü geri dönüş belgesi imzalattırıyor. Caal’e ABD’de kalmak istemesine rağmen bu belge imzalattırılmış.

Kızın hayatını kurtarmak için tüm çabanın gösterildiğini savunan Anavatan Güvenliği Departmanı yetkililerinin anlattığına göre, küçük Jakelin, Antelope Wells karakolundan Lordsburg Sınır Devriyesi karakoluna nakledilirken kusmaya başlamış. Otobüs Lordsburg karakoluna vardığında Jakelin nöbet geçirmeye başlamış ve nefesi durmuş. Helikopterle El Paso’da bir çocuk hastanesine götürülen küçük kız, 15 saat sonra “susuzluk, şok ve karaciğer yetmezliğinden” hayatını kaybetmiş. Fakat ölüm sebebinin tam olarak anlaşılması için birtakım testler daha yapılması gerekiyor.

Sınır Koruma Ajansı yetkilileri personel sayısını artırdıklarını ve gözaltında gerçekleşen ölümlerin Kongre’ye ve medyaya hızlıca bildirilmesi için bildirim politikalarını gözden geçirdiklerini açıkladı. Geçen salı yayınlanan yeni yönetmeliğe göre Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı, bu tür ölümlerde Kongre’yi 24 saat içinde, medyayı ise bir saat içinde bilgilendirmekle yükümlü. Göç üzerine çalışan sivil toplum örgütleri de bilgilendirilecek kuruluşlar arasında yer alıyor.

ABD’li yetkili, kızın ölümünü Senato’dan gizledi

Jakelin Caal’in ölümü ilk defa 13 Aralık tarihinde, Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı yöneticisi Kevin McAleenan’ın Senato Yargı Komitesi’ne ifade vermesinden iki gün sonra Washington Post gazetesinde yer almıştı. McAleenan ifadesinde Caal’in ölümünden bahsetmiyor. McAleenan sonra Senato temsilcilerine gönderdiği bir mektupta gizlilik sorunlarından ve kızın ölümünün politize edilmesinden duyduğu endişeden söz etmişti.

Bir grup Demokrat milletvekilinin McAleenan eşliğinde Meksika sınırını ve Sınır Devriye karakolunu ziyaretinden sonra, Kongre Hispanik Grubu Başkanı Joaquin Castro, Caal’in seyahatinin izini sürerek Senato’yu 24 saat içinde bilgilendirmediği için McAleenan’a istifa çağrısında bulundu.

Kongre’den çıkan karardan anlaşıldığına göre, Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı’nın 24 saat içinde Kongre’yi bilgilendirmesi gerekse de, kararı geçen salı günü yayınladığı geçici yönetmeliğe kadar resmileştirmeyen ajansın yasal bir sorumluluğu bulunmuyordu.

Yeni yönetmelikle Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı gözaltında bir ölüm söz konusu olduğunda Anavatan Güvenliği Departmanı’nı 12 saat içinde bilgilendirmekle ve ilgili ülkenin dışişleri bakanlığı ve gümrük ve sınır koruma temsilcilerini uyarmakla yükümlü olacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.