Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yann Le Lann: “Sarı Yelekliler hareketi her şeyden önce ‘çalışmanın’ yeniden değerli olması talebinde bulunuyor”

Le Monde’un haberine göre, sosyolog Yann Le Lann ve ekibi, Sarı Yelekliler hareketine katılanlar arasında bir anket gerçekleştirdi ve eylemcilerin popüler sınıflardan geldiğini ortaya koydu. Ankete göre, işçiler ve çalışanlar aynı saflarda yer alıyor.

Lille Üniversitesi’nde sosyolog olarak çalışan Yann Le Lann Lille Üniversitesi ve Sciences Po Paris’ten araştırmacı ve doktora öğrencileri ile Sarı Yelekliler arasında bir ay süren anket gerçekleştirdi. Le Lann’a göre, hareketin merkezinde ‘çalışmanın’ yeniden önemli bir unsur olarak tanınması talebi var.

Le Lann yaptıkları çalışmalar sonucunda, hareketin içerisinde çalışanların ve işçilerin karışık bir şekilde var olduğunu ve bu yüzden onlara popüler sınıflar denebileceğini söylüyor. Le Lann ayrıca, harekette kadınların hem sayı hem aksiyon açısından önemli görevlerde bulunduğunun altını çiziyor. Bunun yanı sıra, harekette emeklilerin ve aylık geliri 1600 euronun altında olanların dikkat çektiğini de ekliyor.

Le Lann, Sarı Yeleklilerin benzin zamlarına karşı çıkmasının çok ötesinde, çalışmanın yeniden değerli hale gelmesi için talepleri olduğunu belirtiyor. Le Lann, anketin sonuçlarını şöyle yorumluyor:

“Bu insanların daha önce kendilerini ifade edecek araçları yoktu ve/veya vardı ama mücadeleleri dikkate alınmıyordu. Toplanmanın klasik yöntemlerinden biri olan iş yerinde bir araya gelmek onlar için artık geçerli değildi. Bu yüzden mesai saatleri dışında kamusal alanı işgal ederek, barikatlarda bir araya geldiler. İlginç olan şu ki başlarına gelenlerin sorumlusu olarak devleti görüyorlar. Bu yeni bir şey.

Harekete katılanlar arasında aşırı sol ve aşırı sağ dikkat çekiyor. Öte yandan, kendini politik olarak konumlandırmayanlar da önemli bir grup. Ancak hepsini birleştiren unsur, hükümetin halkın egemenliğe saygı duymadığı düşüncesi ve son 40 yıldır çalışanlar üzerinde dayatılan hayat biçimine karşı ortak hisleri.

İnsanlar iş yerindeki eforlarının ve emeklerinin karşılık bulmadığını düşünüyor. Anket yapılanların yüzde 34,5’i iş yerinde sergiledikleri eforun yeterli karşılığı bulmadığını düşünüyor. Yüzde 36’5’i ise çok az karşılık bulduğunu düşünüyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.