Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EURO 2020’de son 16 turu heyecanı devam ediyor: İspanya, Hırvatistan karşısında uzatma bölümünde güldü – İsviçre, Fransa’yı eleyerek turnuvanın en büyük sürprizine imza attı

EURO 2020’de (Avrupa Futbol Şampiyonası) son 16 turu heyecanı, dün (28 Haziran) oynanan iki karşılaşma ile devam etti. Günün ilk maçında Hırvatistan ile İspanya, Danimarka’nın Kopenhag şehrinde bulunan Parken Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmada İspanya, son beş dakikaya 3-1 önde girmesine rağmen Hırvatistan’ın dönüşüne engel olamadı ve maç uzatmalara gitti. Ancak Boğalar, uzatma devresinin ilk dakikalarında Alvaro Morata ve Mikel Oyarzabal’ın attığı goller ile maçı 5-3 kazanarak çeyrek finale adını yazdırdı. Günün diğer maçında ise EURO 2020’nin şu ana kadarki en büyük sürprizi gerçekleşti. Turnuvanın en büyük favorilerinden Fransa, İsviçre ile Romanya’nın başkenti Bükreş’teki Ulusal Arena’da karşı karşıya geldi. Mücadelenin son 10 dakikasına 3-1 önde giren son FIFA Dünya Kupası şampiyonu, tıpkı İspanya gibi üstünlüğünü koruyamadı ve karşılaşma, önce uzatma dakikalarına ardından penaltı atışlarına gitti. Penaltı atışlarında Fransa’ya 5-4’lük üstünlük sağlayan İsviçre, büyük bir başarının altına imza atarak çeyrek finalde İspanya’nın rakibi oldu. EURO 2020’de son 16 turu, bugün (29 Haziran) oynanacak İngiltere-Almanya ve İsveç-Ukrayna karşılaşmaları ile devam edecek. 

İspanya, Hırvatistan karşısında zorlanmasına rağmen turu geçti

EURO 2020’de son 16 turu heyecanı, dün (28 Haziran) Danimarka’nın Kopenhag şehrindeki Parken Stadyumu’nda oynanan Hırvatistan-İspanya karşılaşması ile devam etti. İngiltere, Çekya ve İskoçya’nın yer aldığı D Grubu’nu ikinci sırada noktalayan Hırvatistan, İsveç, Polonya ve Slovakya’nın yer aldığı E Grubu’nda ikinci sırayı elde eden İspanya önünde maça kötü başladı. İlk 20 dakikalık bölümde kalesinde tehlikeler yaşayan Damalılar, 20. dakikada İspanya kalecisi Unai Simon‘un büyük hatası sonucu beklenmedik şekilde öne geçti. Pedri’nin orta sahadan gönderdiği geri pası ıskalayan Simon, böylelikle meşin yuvarlağı ağlarında gördü. Ancak İspanya, kalesinde gördüğü bu golün şokunu kısa süre içerisinde atlatmayı başardı. Dakikalar 37’yi gösterdiğinde Boğalar’ın geliştirdiği organize atak sonucu top ile buluşan Jose Gaya’nın şutu, Hırvatistan’ın kalecisi Dominik Livakovic’ten döndü. Livakovic’ten dönen topu ise Pablo Sarabia ağlara göndererek skora eşitliği getirdi. Mücadelenin ilk yarısı, karşılıklı atılan goller ile 1-1 sona erdi.

İlk yarının son dakikalarında beraberlik golünü bularak soyunma odasına moralli giden İspanya, ikinci yarıya hızlı başlayan ekip oldu. Oyunu Hırvatistan sahasına yıkan Boğalar, 57. dakikada Cesar Azpilicueta ile öne geçmeyi başardı. Azpilicueta’nın organize ettiği atakta top ile buluşan Ferran Torres, ceza sahası içerisine harika bir orta açtı. Azpilicueta ise Torres’in bu ortasında kafa vuruşunu yaparak takımını öne geçirdi. İkinci yarının başında geriye düşen Hırvatistan, 68. dakikada Josko Gvardiol ile gole yaklaştı fakat Unai Simon, 19 yaşındaki futbolcunun şutunu kurtardı. İspanya, dakikalar 77’yi gösterdiğinde skoru 3-1’e getirerek iyice rahatladı. Sağ çaprazda top ile buluşan Ferran Torres, güzel bir hareket ile Gvardiol’u çalımladı ve meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. İspanya, Torres’in bu golü ile maçın son beş dakikasına 3-1 önde girdi. Ancak Hırvatistan, son beş dakikalık bölümde inanılmaz bir geri dönüşün altına imza attı. İspanya kalesinde kendi çabalarıyla pozisyona giren Luka Modric, altıpas içerisine pasını çıkardı ve yıldız futbolcunun bu pası, ceza sahası içerisinde karambol oluşmasına neden oldu. Oluşan büyük karambolde topu önünde bulan Mislav Orsic skoru 3-2’ye getiren golü kaydetti. Orsic’in golü ile umutlanan Hırvatistan, mücadelenin son dakikalarında topyekûn İspanya kalesine yüklenmeye başladı. Dakikalar 90+2’yi gösterdiğinde bir kez daha sahne alan Orsic’in sol kanattan açtığı ortaya harika yükselen Mario Pasalic, kafa vuruşunu yaparak topu ağlara gönderdi ve nefesleri kesen mücadeleyi uzatma devrelerine taşımayı başardı.

3-1’den geri dönerek maçı uzatma devrelerine taşıyan Hırvatistan, 96. dakikada inanılmaz bir gol kaçırarak öne geçme fırsatını tepti. Orsic’in ceza sahasına çevirdiği topu önünde bulan Andrej Kramaric, yakın mesafeden şutunu çekti. Ancak Unai Simon, müthiş bir refleks ile Kramaric’e gol izni tanımadı. İspanya ise yaşanan bu kırılma anının ardından rakip kaleye ataklarını sıklaştırdı. Dani Olmo’nun sağ kanattan açtığı ortada top ile buluşan Alvaro Morata, düzgün bir vuruşa imza atarak takımını yeniden öne geçiren golü attı. Boğalar, bu golden yalnızca üç dakika sonra da aradaki farkı yeniden ikiye çıkardı. Dani Olmo’nun pasında kaleci ile karşı karşıya kalan Mikel Oyarzabal, vuruşunu yaptı ve skoru 5-3’e getirdi. Karşılaşmanın ilk uzatma devresinde fişi çeken İspanya, ikinci uzatma devresinde ise rakibine gol şansı tanımadı. Zorlanmasına rağmen maçı kazanmayı başaran İspanya, böylelikle çeyrek finale adını yazdırdı.

Hırvatistan-İspanya karşılaşmasının özet görüntüleri:

Hırvatistan’ın İspanya kalecisi Unai Simon’un yaptığı büyük hata sonucu öne geçtiği an:

Alvaro Morata’nın İspanya’yı 4-3 öne geçiren golü:

Slovakya maçının ardından Hırvatistan’a da beş gol atan İspanya, Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde üst üste iki maçta beş gol atan ilk takım oldu.

İspanya’nın Barcelona takımında oynayan Sergio Busquets, İspanya-Hırvatistan karşılaşmasında maçın oyuncusu seçildi:

İsviçre, Fransa’yı eleyerek tarih yazdı

Günün diğer maçında “ölüm grubu” olarak nitelendirilen Almanya, Portekiz ve Macaristan’ın bulunduğu F Grubu’nu zirvede tamamlayan Fransa, Türkiye, İtalya ve Galler’in yer aldığı A Grubu’nda ilk iki dışında kalmasına rağmen en iyi üçüncüler arasına girerek tur atlayan İsviçre ile Romanya’nın başkenti Bükreş’teki Ulusal Arena’da karşı karşıya geldi. Karşılaşmaya hızlı başlayan ekip İsviçre oldu. Batı Avrupa temsilcisinin geliştirdiği atakta top ile buluşan Steven Zuber, sol kanattan ceza sahası içerisine ortasına yaptı. Zuber’in bu ortasına çok iyi yükselen Seferovic, kafa vuruşunu yaparak takımını 1-0 öne geçirdi. İsviçre kalesinde bir türlü etkili olmayı başaramayan Fransa, uzaktan çektiği şutlar ile tehlike yaratmaya çalıştı. Bu şutlardan en tehlikelisi, 27. dakikada gerçekleşti. Ceza sahasının sol çaprazından kaleyi yoklayan Adrien Rabiot’nun şutunda top, az fark ile dışarıya çıktı. Oyun ve skor üstünlüğünü ilk yarının kalan bölümünde koruyan İsviçre, soyunma odasına 1-0 önde gitmeyi başardı.

İlk 45 dakikalık bölümde iyi bir futbol oynayan İsviçre, ikinci yarıya da çok hızlı başladı. Dakikalar 52’yi gösterdiğinde ceza sahasına giren Steven Zuber, Benjamin Pavard’ın müdahalesi ile yerde kaldı. Karşılaşmanın hakemi Fernando Rapallini ise VAR’dan gelen uyarının ardından penaltı noktasını işaret etti. Ancak Fransa kalecisi Hugo Lloris, kazanılan penaltı atışında topun başına geçen Ricardo Rodriguez‘in vuruşunda gole izin vermedi. Lloris’in bu kurtarışı, maçın kırılma anlarından biri olarak kayıtlara geçti. Fransa, Rodriguez’in kaçırdığı penaltı vuruşundan yalnızca dört dakika sonra öne geçmeyi başardı. Kylian Mbappe’nin ara pasında top ile buluşan Karim Benzema, Yann Sommer’in koruduğu kalenin filelerini sarsarak skoru 1-1’e getirdi. Horozlar, bu golün ardından da ataklarına hız kesmeden devam etti. Dakikalar 59’u gösterdiğinde Antoine Griezmann‘ın vuruşunda meşin yuvarlak, İsviçre kalecisi Yann Sommer’den sekti. Bir kez daha sahneye çıkan Benzema ise Sommer’den seken topu kafayla ağlara göndererek takımını 2-1 öne geçiren golü kaydetti. Dakikalar içerisinde öne geçen Fransa, 75. dakikada Paul Pogba‘nın harika golü ile aradaki farkı ikiye çıkardı. Ceza sahası dışında top ile buluşan yıldız futbolcu, harika bir vuruşa imza atarak son yılların en güzel gollerinden bir tanesini atmayı başardı. Ancak Didier Deschamps’ın öğrencilerinin kaderi, Hırvatistan karşısındaki İspanya’ya çok benzeyecekti. Son 10 dakikalık bölüme 3-1 geride giren İsviçre, 81. dakikada Haris Seferovic‘in kafa golü ile skoru 3-2’ye getirdi. Seferovic’in golü ile umutlanan Vladimir Petkovic‘in ekibi, son dakikalarda Fransa kalesini ablukaya aldı. İsviçre’nin aradığı beraberlik golü ise 90+2. dakikada geldi. Granit Xhaka’nın pası ile ceza sahası dışında topu kontrol eden Mario Gavranovic, düzgün bir vuruşa imza atarak skora dengeyi getirdi. Üst üste yediği goller ile şok yaşayan Fransa, 90+4. dakikada inanılmaz bir gol fırsatını değerlendiremedi. Kingsley Coman’ın ceza sahası sol çaprazından çektiği şut, Yann Sommer’in bakışları arasında üst direğe çarparak oyun alanını terk etti. Nefesleri kesen karşılaşmanın normal süresi, 3-3’lük eşitlik ile sona erdi ve uzatma devrelerine geçildi.

Fransa, uzatma devrelerine hızlı başladı. Kingsley Coman‘ın ortasında topu önünde bulan Benjamin Pavard’ın şutunu, maçın başarılı isimlerinden Yann Sommer kurtardı. Ancak İsviçre, uzatma devresinin ilk yarısında rakibine daha fazla pozisyon şansı tanımadı. İkinci uzatma devresinde ise Kylian Mbappe ile gole yaklaşan Fransa, bu pozisyondan da istediği sonucu çıkaramadı. 3-3’lük eşitlik ile sona eren uzatma devrelerinin ardından penaltı atışlarına geçildi. İsviçre adına penaltı atışlarını kullanan Mario Gavranovic, Fabian Schar, Manuel Akanji, Ruben Vargas ve Admir Mehmedi, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Fransa’da ise Paul Pogba, Oliver Giroud, Lilian Thuram ve Presnel Kimpembe topu ağlar ile buluşturan isimler oldu. Ancak Fransa adına son penaltıyı kullanan Kylian Mbappe’nin şutunda Yann Sommer, gole izin vermeyerek İsviçre’yi çeyrek finale taşıdı. Vladimir Petkovic’in öğrencileri, çeyrek finalde İspanya ile kozlarını paylaşacak.

Fransa-İsviçre karşılaşmasının özet görüntüleri:

Paul Pogba’nın Fransa’yı 3-1 öne geçiren harika golü:

Mario Gavranovic’in skoru 3-3’e getiren golü:

İsviçre’nin Fransa’yı eleyerek çeyrek finale yükseldiği penaltı vuruşları:

İsviçre, 67 yıl sonra ilk kez büyük bir turnuvada çeyrek finale yükseldi:

İsviçreli bir taraftarın takımının inanılmaz geri dönüşüne verdiği tepki:

https://twitter.com/EURO2020/status/1409654352407580673?s=20

Fransa’nın yıldız futbolcusu Kylian Mbappe, EURO 2020’ye gol atamadan veda etti.

İngiltere’nin Arsenal takımında oynayan Granit Xhaka, Fransa-İsviçre karşılaşmasında maçın oyuncusu seçildi:

İngiltere’yi attığı iki golle son 16’ya taşıyan Raheem Sterling, Almanya karşında da takımının en büyük gol umudu olacak.

EURO 2020’de heyecan devam ediyor

Avrupa Futbol Şampiyonası’nın son 16 turundaki maçlar, bugün (29 Haziran) İngiltere-Almanya ve İsveç-Ukrayna karşılaşmaları ile sona erecek. İngiltere ile Almanya, Türkiye saati ile 19.00’da karşılaşırken İsveç ile Ukrayna ise Türkiye saati ile 22.00’de kozlarını paylaşacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.