Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avcı-toplayıcıların güçlü sağlık formlarının sırrı: Günde en az 6 ila 9 km yürüyüş

Le Monde’un haberine göre, Tanzanyalı yerliler doğal hayatta sergilemiş oldukları fiziksel aktivitelerden dolayı çok iyi bir metabolizmaya ve kardiyovasküler sisteme sahip.

Avcı-toplayıcı topluluklar bize çok şey öğretmeye devam ediyor.Tıpkı Tanzanya’nın kuzeyinde, Kenya sınırından çok uzak olmayan Eyasi gölünün kıyısında yaşayan Hadza topluluğu gibi. Bu topluluk yaklaşık bin kişiden oluşuyor.

Hadza topluluğu üyeleri çok sağlıklı bir vücut formuna sahip. ABD’nin Duke Üniversitesi’nde çalışan, antropoloji ve evrim gibi konularda uzmanlaşmış Herman Pontzer, Hadza topluluğu ile ilgili bir çalışma yaptı ve bulgularını Obesity Reviews adlı dergide yayınladı.

Pontzer, Hadza topluluğundan 192 kişinin vücut formlarını ve verilerini inceledi. Aralarından sadece biri obez sayılabilecek vücut verilerine sahipti. Tip 2 Diyabet hastalığına bu kişiler arasında rastlanmadı; aynı şekilde hiperkolesterol de neredeyse bulunmuyordu. Ancak en çarpıcı olanı, bu kişilerin harika bir kardiyovasküler sağlığa sahip oluşlarıydı. Öte yandan, Hadza topluluğu üyeleri arasında kanser vakalarının da çok nadir görüldüğü bilgisi veriliyor.

Böylesi bir durumu nasıl açıklayabiliriz peki? Öncelikle tüm avcı-toplayıcıların ortak bir özelliği var: Yüksek seviyede fiziksel hareketlilik. Hadza topluluğu üyeleri günde 6 ila 9 kilometre yürüyor ve hareket halinde oldukları süre ortalama 135 dakika. Sanayileşmiş toplumun üyelerine göre hayli fazla bir oran bu. Pontzer, Hadza topluluğu üyelerinin aynı zamanda kardiyovasküler sistemlerinin de çok iyi olduğunu ve bunun genetik olmaktan ziyade çevresel bir sebebi olduğunu söylüyor. Hareketli oluşları ve yaşam tarzları stres seviyelerini azaltıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Uzmanlar, Hadzalar’dan ve diğer avcı-toplayıcı topluluklardan öğrenecek çok şey olduğunun altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.