Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’in kolları her yerde (2): Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin danışmanlarından Jean-Pierre Thomas Rus alüminyum devi Rusal’ın başına geçti

Fransa, haftalardır Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in oligarşik ağının Fransız iç siyasetine nasıl sızdığını konuşuyor. Geçen hafta Mediapart, 1 Mayıs 2018 gösterilerinde yaşanan Benalla olayında ve Cumhurbaşkanı Macron’un koruma ekibinde Putin’in dostu olan Özberk oligark Mahmudov’un rolünü ortaya çıkarmıştı. Le Monde gazetesinden Denis Consard da 28 Aralık tarihinde yayımlanan haber-analizinde, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin danışmanlığını da yapmış bankacı ve sabık milletvekili Jean-Pierre Thomas’nın, dünyanın en büyük alüminyum üreticisi Rusal’ın başına geçtiğini duyurdu. Putin’in Avrupa ve dünya siyasetindeki etkileri tartışılmaya devam ediyor.

Nicolas Sarkozy’nin eski danışmanı, sabık Vosges milletvekili ve Cumhuriyetçi Parti’nin genel muhasibi Jean-Pierre Thomas; dünyanın en büyük alüminyum üreticisi Rusal’ın başına geçti. Haber 28 Aralık Cuma günü açıklandı. Thomas, 1 Ocak 2019 itibariyle Rus alüminyum şirketinin Yürütme Kurulu Başkanı olacak.

61 yaşındaki Thomas, haziran ayından beri Rusal’ın Yürütme Kurulu’nun üyesiydi ve başkanlığa yükseleceğine dair ortada hiçbir işaret yoktu. Fakat Rusya ve ABD arasında yaşanan kriz, Thomas’nın önünü açtı.

Donald Trump’ın nisan ayında onayladığı yaptırımlar, Vladimir Putin’e yakın 24 oligark ve siyasetçi ile 14 şirketi hedefe koymuştu. Batı demokrasilerine karşı “kötü niyetli eylemlerde” bulunduğu iddia edilen bu kişi ve kuruluşlar arasında Rusal grubunda “alüminyum kralı” olarak anılan 50 yaşındaki Oleg Deripaska da en ön sırada geliyordu.

Yaptırımların gölgesinde Almanya’dan Fransa’ya uzanan oligarşik ağlar

Ticaretinin yüzde 14’ünü ABD’yle gerçekleştiren Rusal’ın alacağı hasarı en aza indirmek için Deripaska, şirketle tüm ticarî bağlarını koparıp pek çok başka isimle birlikte Yürütme Kurulu’ndan ayrıldı.

Bu isimlerden biri de Alman Matthias Warnig’di. Doğu Almanya’da yüksek makamlarda görev yürütmüş ve Doğu Alman gizli servisi Stasi’de çalışmış olan Warnig, Putin’e çok yakın bir isimdi. 2012’de Rusal’ın başına geçmişti. Bu çarşamba resmen görevini bırakan Warnig’in hamlesinden sonra, ABD Hazine Bakanlığı’nın Rusal’ı yaptırım altındaki şirketler listesinden çıkarmaya meyilli olduğu bildiriliyor.

Putin ve Sarkozy

Warnig’in boşalan koltuğuna, Rusal’ın 12 üyeli yönetim kurulu, perşembe günü Jean-Pierre Thomas’yı seçti. Thomas, Rusya’yı çok yakından tanıyan bir isim. Avcılık merakı ve özellikle ayı avı sevdasıyla bilinen Thomas, 2011’de Nicolas Sarkozy tarafından  Rusya’ya “özel temsilci” olarak atanmıştı. Görevde bulunduğu dönemde Kremlin’e yakın oligarklarla ilişkiler kuran Thomas, Sarkozy’nin AB ile Rusya arasında geniş çaplı bir ortak pazar kurma önerisini hayata geçirmeye çalışıyordu.

Hedefi Rusya ile AB arasında ortak serbest ticaret bölgesi

Sarkozy’nin görev süresi dolduktan sonra bile Thomas görevine devam etti. Şubat 2013’te,yeni Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Moskova gezisi sırasında, Le Figaro gazetesine verdiği bir mülakatta “Ekonomik büyüme ve istihdam adına Rusya’yla işbirliği yapmanın gerekliliğini kabul etmemiz lazım” demişti. Mayıs 2014’te de Fransızca Sputnik’e şu cümleyi kurmuştu: “Avrupa kıtasında AB ile Rusya arasında bir serbest ticaret bölgesi kurulması gerek. Bu ikilinin sinerjisi, size dünya lideri olacak bir ekonomiyi verecek!”

Thomas’nın adı siyaset sahnesinde daha önceden yasadışı ekonomik faaliyetlerle duyulmuştu. 2005’te Ceza Mahkemesi tarafından 15 ay hapis cezasına çarpıtırılmıştı. Rusal’ın Yürütme Kurulu’ndaki görevlerinden önce de küçük bir Fransız metal grubu olan Recylex’te idarî görevlerde bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.