Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ruanda cilt ağartıcı kozmetik ürünlere savaş açıyor

New York Times’ta yer alan habere göre, cilt ağartma, siyahilerin çoğunlukta olduğu ülkelerde milyarlarca dolarlık bir sektör. Fakat bazı hükümetler bunu değiştirmek istiyor.

Ruanda bunlardan biri. Kimyasalların sağlığa zararlı etkilerine dikkat çekilen ülkede hükümet, ağartıcı ilaçları, özellikle hidrokinon ve cıva gibi maddeleri ortadan kaldırmak için sıkı önlemler almaya başladı.

Ruanda ve diğer ülkelerde insanlar, daha açık renk tenin ideal olduğunu ve toplumsal statülerini artırdığını düşündükleri için cilt ağartıcı kozmetikler kullanıyor. Ülkedeki siyah tenli insanlar posterlerde, filmlerde ve reklamlarda kimi zaman kendileri gibi insanlar göremiyor. Hatta bazı siyahi ünlüler, ciltlerini ağarttıktan sonra daha da ünleniyor. Tüm bunlar da daha açık renkli tenin daha güzel olduğuna dair inancı güçlendiriyor.

Cilt ağartma endüstrisi sadece Afrika ülkelerinde değil aynı zamanda Hindistan’da, Çin’de, Güney Kore’de ve Karayipler’de de yaygın. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Hindistan dermatoloji piyasasının yüzde 61’ini cilt ağartma ürünleri oluşturuyor. Nijerya’da kadınların yüzde 77’si düzenli olarak bu tür ürünleri kullanırken, bu oran Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yüzde 59.

Bu ürünlerin çoğunun ana maddeleri, ciltteki melanin üretimini durduran hidrokinon ve cıva. Bunlardan cıva en tehlikelisi. Cıva böbreklere zarar veriyor ve ciltte döküntülere, yaralara sebep oluyor, cildin bakteri ve mantarlara direncini azaltıyor ve depresyonla endişeye sebebiyet veriyor. Hidrokinon ise kontrollü kullanılmadığında hormon bozukluklarına ve kansere yol açıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti 1983’te hidrokinon oranına yüzde 2 sınır koydu. 2015’te Fildişi Sahilleri tüm cilt ağartıcı kremleri yasakladı ve 2016’da Gana hidrokinon içeren tüm cilt ağartıcı kozmetiklerin satışını durdurdu. Ruanda ise 2013’te bu maddelere yasak getirse de geçen kasım ayına kadar yasağı uygulamamıştı.

Kimi şirketler ise hâlâ isim değiştirerek bu ürünleri satmaya devam ediyor. Ayrıca bu ürünlerin kaçakçılığı da yapılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.