Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus mimardan Malta’da 2017’de çöken “Azure Window” için “çılgın proje”

Malta’nın sembolleri arasında yer alan ve aralarında Game Of Thrones, Monte Kristo Kontu gibi birçok dizi ve filme mekan olan Azure Window, 9 Mart 2017’de kuvvetli bir fırtına sonrası çökmüştü.

Malta dilinde it-Tieqa Żerqa olarak anılan ve Akdeniz’in 35 metre derinliğine uzanan ayağın üzerinde yer alan kemerin yıkılması Maltalıları çok üzmüştü. Kemerin yıkılmasının üzerinden 1,5 yıl geçtikten sonra Hotei-Russia isimli bir mimarlık bürosu Azure Window’un yerine çelik konstrüksiyondan bir müze anıt projesi hazırladı.

Azure Window’un çöken ayağının yerine konulması tasarlanan çelik konstrüksiyon kemer.

Malta’yı ilk kez 2008 yılında ziyaret ettiğini ve o zaman Azure Window’a hayran kaldığını söyleyen 1975 Petersburg doğumlu Rus mimar Svetozar Andreev, kemer yıkıldıktan 6 ay sonra proje üzerinde çalışmaya başladığını ve Dwerja koyunun yıkık görüntüsünün kendisini çok etkilediğini söylüyor.

Projeye “Malta’nın Kalbi” adını veren mimarlık şirketi, Maltalı yetkililere projeyi aktardıklarını ve olumlu bir cevap almayı umduklarını belirtiyor.

Çelik kemerin içi 5 katlı bir tarih müzesi olarak planlanmış.
“Malta’nın Kalbi” projesinde kullanılacak materyallerin ekolojik olacağı söylense de projenin maliyeti hakkında henüz bir bilgi verilmiyor.

Malta medyasında geniş yer bulan proje için yapılan anketlerde oy kullananların çoğu projeyi beğenmiş görünüyor:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler