Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sarı Yelekliler, 10. kez Fransa sokaklarındaydı. Yeniden canlanan gösterilere polis şiddeti damgasını vurdu

Sarı Yelekliler hareketinin 10. eylem haftası olaylı geçti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Büyük Müzakere” sürecini başlatmasından sonra hareketin sönmesi beklenirken, Kasım 2018’deki başlangıcından bu yana gösterilere en yoğun katılım gözlendi. Polis şiddetinin damgasını vurduğu gösterilere Fransa İçişleri Bakanlığı’na göre 84 bin kişi katıldı. 

Sarı Yelekliler ise 19 Ocak’taki 10. eylem haftasına 147 bin kişinin katıldığını savunuyor. Başkent Paris’te 8 bin kişi eylemlere katılırken; ülkenin güneyindeki Toulouse, 10 bin katılımcı ile “hareketin yeni başkenti” ilan edildi.

Sarı Yelekliler’in 17 Kasım 2018’de başlayan gösterilerinde bugüne kadar 10 kişinin hayatını kaybetmesi ve 2 binden fazla kişinin yaralanması üzerine, göstericiler eylemlere sembolik bir anma töreniyle başladı. Sarı Yelekliler’in yanında, göstericilerin şiddetine maruz kalan ve bu şiddeti kınayan gazeteciler de Paris’teki Cumhuriyet Meydanı’nda eylemdeydi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki “haber verme özgürlüğünü” savunan gazeteciler (Kaynak: @ClementLanot)

Hareket ikinci kez hayat buldu

Eylemlere geçen bir buçuk aya göre daha fazla katılım olduğunun gözlenmesine karşın, bir diğer gözlem de göstericilerin daha az şiddet eylemine karıştığıydı. Buna karşın Paris’te kamu malına zarar veren, Toulouse ve Bordeaux’da banka şubelerini tahrip eden ve Avignon’da belediye binasını ateşe verip, polis karakoluna saldıran kimi göstericiler de mevcuttu. Dijon kentinde bir hapishaneyi ele geçirip “yoldaşlarını özgürleştirmek istediklerini” söyleyen Sarı Yelekliler ise güvenlik güçlerince engellendi. Fransız haber televizyonu BFM’ye göre de gösteriler sonunda gözaltına alınan 344 kişiden 34’ü tutuklanırken, 80 kişi de “gösteri hakkından” mahrumiyet cezasına çarptırıldı.

Bu olaylar haricinde pasifist bir havada geçen eylemlere polisin sert müdahalede bulunması büyük tepki topladı. Hükümete yakın olan-olmayan, sağcı ve solcu tüm basın, partiler ve sivil toplum örgütleri polis şiddetine tepki gösterdi. Toulouse’da, Rennes’de ve Bordeaux’da göstericilerin plastik mermilerle gözlerini kaybetmesine sebep olan polisler hakkında soruşturma açıldı. Liberation gazetesine göre, 17 Kasım 2018’den bu yana Sarı Yelekliler’e karşı kullanılan biber gazı nedeniyle 69 gösterici yaralanmış, 69 kişiden 14’ü bir gözünü kaybetmişti. Polisin kullandığı plastik mermiler ayrıca, Bordeaux’da bir kişiyi komaya soktu. Buna ek olarak, dün akşam C8 kanalının canlı yayınında bir göstericinin kaybettiği gözündeki bandajı çıkarması ile polis şiddetinin boyutları gözler önüne serildi.

“Büyük Müzakere, boş terane”

Cumhurbaşkanı Macron’un “Büyük Müzakere”si, Sarı Yelekliler nezdinde henüz karşılık bulmadı. Le Monde gazetesindeki bir haberde, göstericilerden birinin “Büyük Müzakere, boş terane” dediği belirtilirken, bir grup göstericinin de “Büyük Müzakere üçkağıtçılıktır” yazılı pankartlarla yürüdüğü ifade edildi. Göstericiler doğrudan demokrasiye geçilmesi, benzin fiyatlarının düşmesi ve hayat pahalılığının engellenmesi taleplerini yineledi. Ayrıca, “anayasayı değiştirmek” ve “altıncı cumhuriyeti kurmak” gibi radikal talepler de tekrar edildi.

Öte yandan, Macron’un yeniden canlanan harekete nasıl tepki vereceği merak ediliyor. Geçen hafta Normandiyalı 600 belediye başkanı ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Macron’un Arras’da müzakerenin ikinci raundunu başlatması bekleniyor. Fakat Sarı Yelekliler, doğrudan muhatap alınma arzusunda. Le Parisien’in duyumlarına göre ise Macron, yakında Elysée Sarayı’nda Sarı Yelekliler’in temsilcilerini ağırlayabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.