Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WhatsApp’tan yalan haberlerin yayılmasına karşı yeni önlem

Özellikle Hindistan gibi ülkelerde pek çok linç vakasına sebep olan yalan haberlerle mücadele için WhatsApp, mesaj iletme sayısını beş ile sınırlama kararı aldı.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da WhatsApp yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, şimdiye kadar 20 ile sınırlandırılan mesaj sayısının beşe indirileceği belirtildi. BBC’ye konuşan şirket yetkilisi, kararın altı aylık denemeden sonra alındığını söyledi: “İletme kısıtlaması iletilen mesaj sayısını ciddi ölçüde azalttı. Bu, WhatsApp’ın yakın kişilerle özel mesajlaşmaya odaklanmasına yardımcı olacak. Kullanıcıların deneyimleriyle ilgili geri bildirimlerini dinlemeye ve zaman içinde viral içeriğe yönelik yeni yöntemler aramaya devam edeceğiz.”

Şifreli mesajlar

Bir WhatsApp grubunda en fazla 256 kişi bulunabiliyor. Yapılan değişiklikle birlikte, bir kullanıcının bir mesajı iletebileceği insan sayısı 5120’den 1280’e düşecek.

Kısıtlama, WhatsApp ve Facebook gibi platformların propaganda ve yanlış haberlerin yayılması konularındaki rolünün gündeme geldiği bir zamanda yürürlüğe girdi.

Facebook bir “fact-checking” (teyit etme) firmasıyla anlaştığını ve geçen hafta Orta Avrupa, Ukrayna ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinde yalan haberlerin yayılmasında payı olan 500 sayfayı kapattığını açıklamıştı.

Fakat uçtan uca şifreleme uygulaması sebebiyle mesajların sadece göndericileri ve alıcıları tarafından okunabilmesi, firmanın yalan haberleri tespit edebilmesini engelliyor.

Geçen yılın sonunda Hindistan basınında, hükümetin Facebook’u WhatsApp’ta “yasadışı” içerikleri engellemeye zorlayacak bir yasa tasarısı üzerine çalıştığı haberleri çıkmıştı. Bu gelişmenin, uçtan uca şifreleme teknolojisinin kullanımını zorlaştıracağı belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.