Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın Kuzey Kore’ye nükleer santral kurmayı teklif ettiği iddia ediliyor


ABD’li yetkililerin iddiasına göre, Rusya Kuzey Kore’ye geçen sonbaharda gizli bir teklifte bulundu. Washington Post’ta yer alan haberde, Pyongyang yönetiminin elindeki nükleer silahları ve balistik füzeleri yok etmesi karşılığında Rusya’nın Kuzey Kore’ye nükleer santral kurmayı önerdiği ileri sürüldü.

Moskova’nın bu teklifini ABD Başkanı Donald Trump’ın nasıl karşılayacağı henüz belirsiz. Trump aylardır nükleerle ilgili görüşmelerde alışılmışın dışında bir tavır sergiledi. Ancak Trump’ın çevresindekiler, Rusya’nın bu konuda büyük bir rol oynamasına karşı.

Yaptığı iddia edilen teklife göre Rusya, bir nükleer güç santrali kuracak ve karşılığında, Kuzey Kore’nin santrali nükleer silah üretmek üzere kullanmasını engellemek için tüm nükleer yan ürünleri ve atığı kendi topraklarına götürecekti.

Rusya: “İki ülke arasındaki etkileşim BMGK taleplerine uygun”

Washington Post’un haberine, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov’dan yanıt geldi. Rusya ve Kuzey Kore arasındaki etkileşimin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) taleplerine uygun olduğunu söyleyen Ryabkov, “Ne yazık ki ABD’deki medyada Rusya ve Kuzey Kore’nin işbirliğinin olağan dışı ve altında başka bir şey olabileceği için araştırılması gereken bir şeymiş gibi gösterilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bu çok yanlış bir yaklaşım” dedi.

Kuzey Kore’de büyükelçilik yapması için Trump yönetimi tarafından geçen yıl aday gösterilen eski Beyaz Saray çalışanı Victor Cha ise, “Söz konusu Kuzey Kore olduğunda Ruslar fazla iyimser ve bu, Rusya’nın Kuzey Kore’de enerji meselesine müdahil olmak için attığı ilk adım değil” diye konuştu. Cha, Trump’la ilgili ise “Önceki yönetimler Rusya’nın bu girişimlerini hoş karşılamadı fakat Trump’ın nasıl bir adım atacağını bilemezsiniz. Çünkü Trump geleneksel düşünme biçimine pek bağlı değil” dedi.

Aylarca süren ertelemeler ve iptal edilen toplantılardan sonra ABD ve Kuzey Kore arasındaki görüşmeler, şubat ayı sonunda Trump ve Kim Jong un’un tekrar bir araya geleceğinin duyurulmasıyla ivme kazandı.

Trump Kuzey Kore’yle yapılan görüşmelerle ilgili artan bir iyimserliğe sahip ve dış politikasıyla ilgili medyada yer alan haberlere sinirli. Trump, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerini askıya almasının reklamını yapsa da, Pyongyang hükümetinin hâlâ balistik füze atmasını sağlayacak ondan fazla gizli yeri olduğu iddia ediliyor.

Salı günü ABD istihbarat servisi tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin “nükleer silahlarından ve silah üretme imkanlarından tamamen vazgeçmeye istekli olmadığı” belirtildi. İstihbarat birimleri, Beyaz Saray’a ve Dışişleri Bakanlığı’na nazaran Kuzey Kore’yle yapılan nükleer görüşmelere çok daha kötümser yaklaşıyor.

Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı, CIA ve Rusya’nın Washington Büyükelçiliği, Moskova’nın Kuzey Kore’ye teklifiyle ilgili yorum yapmayı reddetti. Teklifin hâlâ görüşülüp görüşülmediği veya konunun Washington ile Pyongyang arasındaki görüşmeleri etkileyip etkilemediği ise bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.