Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Salvador’un yeni başkanı 37 yaşındaki Filistin asıllı Nayib Bukele oldu

Eski San Salvador Belediye Başkanı Nayib Bukele, Orta Amerika ülkesi El Salvador’un yeni başkanı oldu. 37 yaşındaki Filistin asıllı Bukele’nin zaferi, adları iç çatışmalar, darbeler ve yolsuzlukla anılan yerleşik siyasi partiler için ciddi bir yenilgi olarak değerlendiriliyor.

Washington Post’un haberine göre, oyların yüzde 89’unun sayıldığı seçimlerde Bukele, en yakın rakibini 22 puan farkla geri bırakarak oyların yüzde 53,7’sini aldı. Görevdeki Başkan Salvador Sanchez Ceren’in partisi solcu FMLN ise yüzde 13,9’da kaldı.

Merkez sağdaki GANA (Ulusal Birlik İçin Büyük İttifak) partisinin lideri Bukele, aslında bir iş adamı. Yolsuzluk karşıtı söylemleriyle ünlenen Bukele’nin seçim sloganı “Kimse çalmazsa yeterince para var” idi. 2015 yılında merkez soldaki FMLN listelerinden San Salvador belediye başkanı seçilen Bukele, sonrasında partiden ihraç edilip GANA’yı kurdu.

Seçmenlerin en önemli sorunlarından biri, ülkede gayet güçlü olan çetelerin sebep olduğu şiddet olayları. Cinayet oranları, zirveyi gördüğü 2015 yılından itibaren düşüş gösterse de El Salvador, hâlâ dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri. Geçen yıl 6,5 milyonluk ülkede 3 bin 300 kişi cinayetler sonucu hayatını kaybetti.

ABD’ye göçün en önemli sebeplerinden biri olan suç örgütleri aynı zamanda önemli siyasal aktörler. Ülkede çok sayıda politikacı ve bürokrat çetelerle yasa dışı ilişkiler içinde.

Ocak ayındaki seçim kampanyası boyunca sekiz polisin öldürülmesi, çetelerin siyasi pazarlık yapabilme amacıyla siyasetçilere baskı uyguladığı ihtimalini akla getirdi.

Çeteler siyasi sistemin ayrılmaz bir parçası

2003’te merkez sağdaki ARENA partisi iktidara gelince çetelere karşı “demir yumruk” politikası uygulamaya başlamıştı. 2009’da iktidara gelen FMLN, şiddeti gençleri ve ekonomiyi odağına alan programlar ile kökünden çözme sözü vermişti. Fakat çeteler, hâlâ ülkenin siyasi sisteminin ayrılmaz bir parçası. Durum o derece vahim ki,seçimlerden birinci çıkan Nayib Bukele’nin 2015’teki belediye seçimleri sırasında kartellere rüşvet verdiği dahi iddia edildi. Bukele iddiaları reddetse de, hükümet projelerinin gerçekleştirilebilmesi için çetelerin onayının alınmasının gerekli olduğunu kabul etti.

Bukele çetelere karşı “demir yumruk” politikasına devam etmeyeceğini söylese de, partisindeki pek çok isim sert politikaları devamından yana.

Yeni başkan göreve başlarken yolsuzluk ve yargısız infazla suçlanan bir polis örgütü ve sorunlu bir ceza infaz sistemi devralacak. Yorumculara göre yeni hükümetin kapsamlı, sofistike bir plana ihtiyacı var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.