Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta Şii partileri, ABD’nin ülkedeki askeri varlığını sona erdirecek bir tasarı hazırlığında

ABD Başkanı Donald Trump Irak’taki ABD askerlerinin artık İran’a odaklanmasını istiyor. Trump’un bu tavrı Bağdat hükümetini zor durumda bırakırken, Şii partilerinin Irak parlamentosundaki temsilcileri, ülkedeki Amerikan varlığını sona erdirecek yasa tasarısını hayata geçirmeye kararlı.

Donald Trump, Amerikan televizyonu CBS’e verdiği demeçte İran’ın yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı. Trump, “Üssü tutmak isteme nedenlerimden biri İran’ı biraz izlemek. Çünkü İran gerçek bir sorun. Tek istediğim İran’ı izleyebilmek. Burası her yeri izlemek için mükemmel bir yer. İzlemeye devam edeceğiz ve nükleer silahlar yapılıp yapılmadığını önceden bileceğiz” dedi.

New York Times gazetesine göre, Irak hükümeti ve ABD arasında, Suriye’deki yaklaşık 2 bin Amerikan askerinin Irak’taki Al Asad üssüne nakli konusunda bir süredir gizli görüşmeler yürütülüyor. Irak hükümeti bu askerlerin sadece IŞİD’e yönelik operasyonlarda görev almasını istiyor. Ancak Trump’un bir anda İran’ı işaret etmesi, Irak hükümetinde rahatsızlık, Şii partilerde ise büyük bir tepkiye sebep oldu.  
ABD ile Irak arasında 2014 yılından bu yana terörle mücadele amaçlı özel bir anlaşma bulunuyor. Ancak Irak’ta bir süredir bu anlaşmanın sona erdirilerek ABD askeri varlığının bitirilmesi üzerine tartışmalar yaşanıyor.


“Irak’taki ABD varlığını sonlandırmak için herkese çağrı yapıyoruz”

Irak’taki Şii partilerinin temsilcileri Trump’ın son çıkışı üzerine, Irak’taki ABD askeri varlığını sona erdirecek yasa tasarısını yeniden gündeme getirdi. Tasarı, aralık ayından bu yana konuşuluyor. Tasarının en büyük destekçileri, eski Başbakan Nuri el Maliki ve radikal Şii lider Mukteda el Sadr. Söz konusu Şii blok adına konuşan Irak Meclis Başkan Yardımcısı Hassan Karim el-Kaabi “ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması için meclisten yasa çıkaracağız” dedi. Ancak, bu tasarının oylanıp oylanmayacağı halen belli değil. 

Irak, en büyük iki müttefiki olan ABD ve İran arasındaki artan gerilim yüzünden zor bir konumda bulunuyor. Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de tartışmalara katıldı. Salih, İran ile iyi ilişkilere önem verdiklerini belirterek, “Kendi sorunlarınız için Irak’a yüklenmeyin. ABD büyük bir güç ama kendi siyasi önceliklerinizi dayatmayın, burada biz yaşıyoruz” diye konuştu.

Suriye ve Afganistan’daki ‘sonsuz’ savaşlar 

ABD Başkanı Trump, geçen yılın son günlerinde Suriye’deki askerlerini çekeceğini açıklamış ve kendi partisinden bile tepki görmüştü. Ancak,
çekilmenin ne zaman ve nasıl yapılacağı, kapsamı da hâlâ belirsiz. 

Trump, CBS’e verdiği demeçte yine kafaları karıştırdı ve çekilme konusunda net cevaplar vermedi. Suriye ve Afganistan’daki “sonsuz savaşlardan” şikayet eden Trump, askeri danışmanlarının karşıt görüşlerine rağmen bu ülkelerde “ABD’nin pahalıya mal olan askeri varlığını azaltacağını” söyledi. Trump, “Zorunda kalırsak geri döneriz. Irak’ta harika bir üssümüz var. Suriye’den yavaşça çekilirken, IŞİD’i Irak’tan vuruyoruz” dedi.  

ABD, 2003 yılında Irak’ı işgal etmiş ve yaklaşık 160 bin asker 2011 yılına kadar Irak’ta konuşlanmıştı. Eski Başkan Barack Obama döneminde askerlerin çoğu geri çekilse de, 2014 yılında IŞİD’in orataya çıkmasıyla bölgeye tekrar ABD güçleri gönderilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.