Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Meclis’teki kadın üyeler, Trump’ı “Süfrajet beyazı” giyerek protesto etti

ABD’de, 2018 ara seçimleriyle rekor sayıya ulaşan Temsilciler Meclisi’nin kadın üyeleri, Başkan Donald Trump’ın Ulusa Sesleniş konuşmasını protesto etmek için beyazlara büründü. Kadınlara oy verme hakkının tanınmasının yüzüncü yılını kutlayan Demokrat üyeler, bu hak için savaşan Süfrajet kadın hareketine atfen beyaz giydiklerini söyledi. 

Demokrat üyeler, sosyal medya paylaşımlarıyla Meclis’teki kadınları, Ulusa Sesleniş konuşması için “Süfrajet beyazı giymeye” davet etmişlerdi. Kadın temsilciler konuşma öncesi yaptıkları açıklamalarda, Trump’ın sağlık ve ekonomi gibi alanlardaki politikalarının kadın haklarını zedelediğini ve Trump’ın söylemlerinin cinsel özgürlüklerini kısıtladığını söyledi.

Kongre ve Senato, 131 kadın üye ile rekor kırdı 

Donald Trump’ın, kadınlara cinsel saldırıda bulunduğunu itiraf ettiği ses kayıtları seçimlerden önce medyaya sızmıştı. Trump, ayrıca kadınları aşağılayan söylemleri ve başkanlıktan önce düzenlediği güzellik yarışmaları nedeniyle pek çok feminist grup tarafından kadın düşmanı olarak görülüyor.

Temsilciler Meclisİ’ndeki ilk iki Müslüman kadın üyeden biri olan Rashida Tlaib protesto için “Biz küçük kızlara ve genç kadınlara hareketin durmadığını, devam ettiğini göstermek istedik. Ücret eşitliği, sağlık sigortası ve kadınlar için önemli tüm konularda mücadele veriyoruz. Sonunda kadınların kararları verdiği noktaya geldik” dedi.

Ocasio-Cortez, Meclis’in en genç kadın üyesi 

Temsilciler Meclisi’nin en genç kadın üyesi olarak rekor kıran Alexandria Ocasio-Cortez ise Twitter hesabından “Bugün yolu bizler için açan, bizden önce gelen ve gelecek tüm kadınları onurlandırmak için beyaz giydim” diye tweet attı.

2018 ara seçimleriyle beraber Kongre ve Senato’da toplamda 131 kadın üye var. Büyük çoğunluğu Demokrat Parti’den olan kadınlar, Trump’ın, iklim değişikliği ve göçmen karşıtı politikalarını da sertçe eleştiriyor. Konuşmasında “geç dönem kürtajın yasaklanmasını” talep eden Trump, liberaller ve muhafazakârlar arasındaki yoğun kürtaj tartışmasındaki konumu nedeniyle de Demokrat üyelerin tepkisini çekiyor.

Trump, konuşmasında “Büyüyen ekonomimizden kadınlar kadar faydalanan olmadı. Geçen sene oluşturulan yeni işlerin yüzde 58’ini kadınlar doldurdu” deyince Demokrat kadınların ayağa kalkıp alkışlamaya ve ABD tezahüratları yapmaya başlaması dikkat çekti. Başkanın tepkisiyse “Bunu yapmanızı beklemiyordum” oldu.

Ardından Trump, “Hemen oturmayın bunu seveceksiniz” dedi ve “Kongre’nin kadınların oy verme hakkını tanıması üzerinden yüz yıl geçti ve Kongre’de hiç olmadığı kadar çok sayıda kadın vekil var” diyerek, en büyük rakibi Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi’ye dönüp kendisini alkışladı.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde eden Demokratların ise 2020 ara seçimleri için şimdiden çok kuvvetli kadın adayları var. İlerleyen dönemlerde daha da etkili olması beklenen kadın üyelerin politikaya etkisi merakla bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.