Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küba’da kiliseler, eşcinsel evliliğine karşı birleşti

Küba’da Evanjelik kiliseler, eşcinsel evliliğini protesto etmek için birleşti. Önümüzdeki pazar günü halk oylamasına sunulacak yeni anayasanın ilgili maddesi, Evanjelistlerin karşı kampanyası sonucunda metinden çıkarılmıştı.

Guardian’ın haberine göre, yüzden fazla evli çift üzerlerinde düğün giysileriyle buluşarak nikah tazeledi ve eşcinseller arasında evliliğe izin verilme girişimlerini protesto etti.

Küba Metodist Kilisesi Piskoposu Ricardo Pereira “Biz evliliğin aslında olduğu gibi kalması gerektiğini dile getiriyoruz” diyerek etkinliğin siyasi olmadığını, “inançları dile getirdiklerini” söyledi:

“Devrimden beri ilk defa Evanjelist kiliseler birleşik bir cephe yarattı. Bu tarihi bir şey.”

Pastör Pereira, Protestan cemaati selamlarken.

“Toplumsal cinsiyet ideolojisinin okullarda öğretilmesini istemiyorum”

Ellerinde çiçekler, eşinin yanında duran 32 yaşındaki Debora Lisset Covas, protestonun homofobik olmadığı noktasında ısrarcı:

“Benim teyzem lezbiyen ve benim de eşcinsel arkadaşlarım var. Hepsini Tanrı yarattı, hepsini çok seviyorum. Fakat toplumsal cinsiyet ideolojisinin okullarda öğretilmesini istemiyorum. Diğer ülkelerde eşcinsellerin evlenmesine izin verilmesinden sonra olan bu.”

Geçen yıl ekim ayında Evanjelistler, eşcinsel evliliğinin yasal olarak tanınmasına karşı 178 bin imza toplayıp Ulusal Meclis’e sunmuştu. Kiliselerin örgütlü tepkisi, eşcinsel evliliğini destekleyen devlete bağlı Ulusal Seks Eğitimi Merkezi ve ülkenin LGBT+ topluluğunun kampanyasını geride bırakmıştı.

Küba devleti nihayetinde yeni anayasada eşcinsel evliliğine yer vermekten vazgeçmişti. Mahallelerde, üniversitelerde ve iş yerlerinde yeni anayasa hakkında yapılan araştırmalarda, Kübalıların çoğunun eşcinsellerin evlenmesine karşı çıktığı sonucuna ulaşılmıştı. Evliliği, “kadın ve erkek arasında” yerinde “iki kişi arasında gönüllü birliktelik” olarak tanımlayan 68. madde, hakkında en çok yorum yapılan madde olmuştu.

Evanjelistler güçleniyor

Protestan pastörler, 11 milyonluk Küba nüfusunun yüzde 10’unun Evanjelist olduğunu iddia ediyor. Guardian’ın konuştuğu Kübalı Protestanların ezici çoğunluğu referandumda hayır diyeceklerini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.