Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’tan Rus televizyonuna erişim engeli

Facebook, Rusya devleti tarafından finanse edilen televizyon kanalı RT’ye ait bir sayfaya erişimi engelledi. Amerikan sosyal medya devi, erişim engellemesinin şeffaflık kuralları uyarınca yapıldığını açıkladı. Kremlin yönetimi ise bu kararla Rus medyasının baskı altına alınmak istendiğini öne sürdü.

Facebook, RT kanalının “In the Now” isimli sayfasına erişimi engelledi. Söz konusu sayfanın 4 milyon abonesi ve 2,5 milyar görüntülemesi bulunuyor. RT’nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, erişim engelinin Amerikan CNN televizyonunun bir haberi üzerine getirildiğini söyledi. Haberde sayfanın Kremlin yönetimi tarafından finanse edildiği belirtiliyordu. Simonyan, Facebook’un kurallarına aykırı davranmadıklarını belirtti.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da Facebook’tan açıklama beklediklerini söyledi ve erişim engelinin getirilmesi konunda üstü kapalı olarak Amerikan yönetimini suçladı: “Bazı dost olmayan ülkeler, sosyal medya alanında faaliyet gösteren büyük şirketleri kullanarak, Rusya medyasını baskı altına almaya çalışıyor.”

Facebook’un bir sözcüsü ise, erişim engelinin, çok takipçi sayfalar için yeni uygulanacak şeffaflık politikası uyarınca getirildiğini söyledi. Sözcü, “Kullanıcılarımızın bu sayfayı kimin yönettiğini, nasıl finanse edildiğini bilme hakkı var” dedi.

Facebook’un halen yürürlükteki kurallarına göre, sayfaların bu tarz bilgileri vermesine gerek yok.

Rusya’nın RT televizyonunun İngilizce ilanlarından biri.

ABD istihbarat servisleri, Rusya’nın RT televizyonunu Donald Trump’ın başkan seçildiği 2016 seçimlerini Rusya yönetimi adına manipüle etmekle suçluyor. Daha önce Twitter da RT ve Sputnik’in reklam vermesini engellemişti.

Eski adı “Russia Today” olan RT, İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça dillerinde yayın yapıyor. Kurum, 2005 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in direktifiyle kuruldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.