Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soyu tükendiği sanılan dev arı türü, Endonezya’da yeniden ortaya çıktı

Uluslararası araştırmacılar ‘dev Wallace arısı’ ve aynı zamanda ‘megachile pluto’ olarak da bilinen arı türünün bir örneğini Endonezya’nın Kuzey Moluccas adasında tekrar keşfetti.

En son 1981’de görülen ve bir elin başparmağı boyutunda olan dev Wallace arısını keşfeden ekipte yer alan Sydney Üniversitesi öğretim görevlisi Simon Robson, böylesine ikonik bir canlının hâlâ var olmasının önemine değindi. 

Bu araştırmalar neticesinde bölgede başka canlı türlerinin de bulunabileceğine yönelik umutlar arttı. Megachille pluto arısının dişi türünün kanat açıklığı 3.8 santimetreye kadar çıkarken erkek türü ise 2,3 santimetreye ulaşıyor. 

Megachille pluto’nun fotoğrafını çeken doğa tarihi fotoğrafçısı Clay Bolt ise ‘uçan bulldog’ bulmanın nefes kesici bir tecrübe olduğundan bahsetti ve ekledi: “Türlerin gerçek hayatta ne kadar güzel ve büyük olduğunu görmek, başımın üzerinden geçen dev kanatlarının sesini duymak inanılmazdı.”

Dev arı adını, Charles Darwin’in yayımlanan katkılarından önce doğal seleksiyonla Evrim teorisini formüle eden İngiliz doğa bilimci Alfred Russel Wallace’dan almıştı. Arı türü en son 1981’de ABD’li bilim insanı Adam Messer tarafından, Endonezya’nın Bacan adasında görülmüş ancak daha sonra soyu tükendiği varsayılmıştı. O zamandan beri bir daha görülmemişti. 

 

Princeton Üniversitesi’nden araştırmacı Eli Wyman, “Bu yeniden keşfin bize bu eşsiz arı hakkında daha derin bir anlayış kazandırmasını ve gelecekte neslinin tükenmesini önlemeye yönelik bir araştırmayı tetikleyemesini umuyorum” dedi. 

Teksas’ta bilimsel araştırma yürüten bir organizasyona göre dev Wallace arısı, en çok aranan 25 türden biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.