Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsviçreli eski asker, IŞİD’e karşı savaşmaktan ceza aldı

Suriye’de Süryani savaşçılardan bir milis gücü oluşturup IŞİD’e karşı savaşan İsviçreli eski bir asker, ülkesinde para cezasına çarptırıldı. Eski asker Hanna Johannes Cosar, İsviçre’nin tarafsızlık yasasını ihlal etmekten hüküm giydi.

Hanna Johannes Cosar, 3 yıl hapis istemi ile yargılanıyordu. Askeri mahkemede hâkim karşısına çıkan Cosar, 500 İsviçre frangı (yaklaşık 3 bin TL) para cezasına çarptırıldı. Cosar’a ek olarak verilen 4.500 İsviçre frangı (yaklaşık 25 bin TL) para cezası ise ertelendi. Cosar “başkalarını savaşa yönlendirme” suçlamasından ise beraat etti.

IŞİD’e karşı savaşmaktan ceza alan İsviçreli eski asker Hanna Johannes Cosar

Cosar, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan bir Süryani milis gücünün komutanıydı. 2014 yılında Suriye’ye giden Cosar, ülkesine döndüğü 2015 yılında tutuklandı. Cosar’ın ailesi Suriye’den İsviçre’ye göç etti.

Avrupa ülkelerinin IŞİD’e karşı savaşan vatandaşlarını yargılaması, ender görülen bir durum. Genelde davalar IŞİD saflarında savaşanlara açılıyor. İsviçre kanunları ise, vatandaşlarının savaşmak için başka ülkelere gitmesine izin vermiyor. Savaşabilmek için, hükümetten resmi izin almak gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.