Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da Maduro’ya karşı askeri seçenek için kapı aralanıyor

Venezüela’da geçen ay düzenlenen hükümet karşıtı gösteriler sırasında Washington’ın desteğiyle kendisini ülkenin geçici lideri ilan eden Juan Guaido, bugün Kolombiya’da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşecek. Kritik görüşme öncesinde Guaido, kendisine destek veren ülkelere, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun iktidardan indirilmesi için bütün seçenekleri değerlendirmeleri çağrısı yaptı.

Guaido’nun ülke içindeki ve/veya dışındaki destekçilerini rejime karşı silah kullanmaya davet eden açıklamaları, hafta sonunda yaşanan şiddet olaylarının ardından geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da dün söz konusu olaylara atıfta bulunarak, Maduro’nun iktidardaki günlerinin sayılı olduğunu söylemişti.

Venezüela ordusu, cumartesi günü ülkeye Brezilya ve Kolombiya sınırındaki bazı noktalardan yardım malzemesi sokmaya çalışan Guaido destekçilerine ateş açarak engel olmuş; çıkan olaylarda dört kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. ABD’nin yanı sıra 50’den fazla ülkenin de desteğini arkasına alan Guaido, ekonomik krizin pençesindeki Venezüela halkına gıda ve ilaç yardımları gönderilmesini sağlayarak, Maduro’nun iktidarını sarsmayı ummuştu. Ancak Maduro sınırları kapatarak yardım girişini engellemiş durumda.

Cumartesi günü, Guaido sınırdaki Tienditas köprüsünün Kolombiya tarafında Venezüela Live Aid adıyla bir yardım konseri düzenlerken, ülkede kriz yaşanmadığını ileri süren Maduro televizyondan halka seslenerek, ABD’nin insani yardım kılıfıyla askeri müdahaleye hazırlandığını savunmuştu. Ayrıca Maduro yönetimi, köprünün Venezüela tarafında “Venezüela’dan elleriniz çekin” adlı bir konser de organize etmişti. İlerleyen saatlerde hem bu köprü üzerinde hem de bazı başka sınır geçiş noktalarında sınırda bekleyen yardımlara ulaşmak isteyen Guaido destekçisi gruplarla güvenlik güçleri karşı karşıya gelmişti.

Şiddet görüntülerinin dünya medyasında yer almasının ardından ABD’nin Venezüela’ya askeri müdahalede bulunması için çağrılar yükselmeye başladı. ABD’deki azılı Maduro muhaliflerinden Senatör Marco Rubio “24 saat önce masada olmayan” müdahale seçenekleri için meşru zeminin oluştuğunu savundu. Rubio’nun, Maduro ile 2011’de ABD bombardımanı ardından iktidarı devrilen Libya lideri Muammer Kaddafi’nin sonunu karşılaştıran tweeti ise tepki çekti:

Demokrat Partili Senatör Chris Murphy, “Maduro bir şeytan ve ABD, iktidarını sarsıp seçimlerin yapılmasını sağlayacak bir strateji gütmeli. Kimse onun Venezüela’ya yaptığı kötülükleri savunamaz ama ABD’nin, sonrasında olacakları hesap etmeden iç savaşı körüklemesi başka bir şey” yorumunu yaptı.

Roger Waters Richard Branson’a karşı…

Bu arada Guaido’ya destek vermek için Kolombiya’da düzenlenen konserin organizatörleri arasında Virgin şirketlerinin sahibi ünlü İngiliz milyarder Richard Branson da vardı. Branson’a tepki gösteren Pink Floyd grubunun kurucusu Roger Waters ise, Venezüela halkına destek için bir video mesajı paylaştı. Birleşmiş Milletler tüzüğünün egemen devletlere müdahale edilmesine ve halklarına yaptırım uygulanmasına karşı çıktığını hatırlatan Waters, “Venezüela’yı işgal etmeyin. Venezüelalılar gururlu, bağımsız ve egemen bir halk. Kendi sorunlarını kendileri çözebilir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.